1.6 Το τεστ εξακρίβωσης ή αλλιώς, το τετράστιχο VII-4«Το βασανιστικό ερώτημα στην όλη διαδικασία», εξομολογείται η Ντολόρες, «ήταν : πώς ήξερα κάθε φορά ότι ήταν πράγματι ο Νοστράδαμος αυτός που μας μιλούσε; Πώς θα μπορούσε να μας πείσει ότι επρόκειτο κάθε φορά για αληθινή και αυθεντική επαφή με τον ίδιο, πόσο μάλλον όταν μέσα σε 10 χρόνια, αλλάξαμε εκ των πραγμάτων αμέτρητους αγωγούς στην επικοινωνία μας;»

Ο Νοστράδαμος πρότεινε ένα τεστ για την εξακρίβωση του γνήσιου της υπαγόρευσης: να δίνουμε σε όλους τους αγωγούς ένα συγκεκριμένο τετράστιχο, το ίδιο κάθε φορά, να του ζητώ να μου το ερμηνεύσει και εγώ η ίδια να κρίνω αν επιβεβαιώνεται η αυθεντικότητα της υπαγόρευσης, ότι δηλαδή ήταν όντως ο Νοστράδαμος αυτός που μιλούσε μέσω του αγωγού κάθε φορά.
Προσωπικά, με το που αρχίζαμε αυτή τη διαδικασία, ένιωθα ότι μιλούσα μαζί του και δεν χρειαζόμουν αποδείξεις. Με βομβάρδιζε με περισσότερες πληροφορίες και ομοιότητες από όσες χρειαζόμουν, που ήξερα πως δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση. Για χάρη των αναγνωστών μου και όσων σκεπτικιστών διαβάσουν αυτό το κείμενο, παραθέτω το τετράστιχο αυτό με την ερμηνεία του:


Θα εκθέσει την εσφαλμένη τοπογραφία,
οι υδρίες των τάφων θα ανοίξουν.
Αιρέσεις και άγια φιλοσοφία θα ανθίσουν,
το μαύρο για το άσπρο και το νέο για το παλιό. (VII-14)


Πρόκειται για ένα τετράστιχο με πολλαπλές ερμηνείες καθώς αναφέρεται σε περισσότερα από ένα πράγματα. Μια ερμηνεία αναφέρεται στον άνθρωπο που θα είναι το αντίδοτο στον Αντίχριστο, τη Μεγάλη Διάνοια. Η φράση «θα εκθέσει την εσφαλμένη τοπογραφία» σημαίνει πως θα δείξει πως ο τρόπος με τον οποίον βλέπουμε τα πράγματα, δεν είναι ο σωστός΄ πως οι φιλοσοφίες και οι επιστήμες έχουν στηριχθεί σε λάθος αρχές κι έτσι έχουμε χτίσει μια εσφαλμένη εικόνα του σύμπαντος.


Η Μεγάλη Διάνοια, με τις ανακαλύψεις της, θα βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα του σύμπαντος, σε σχέση με τη δύναμη της ζωής που διέπει τα πάντα. Η γνώση αυτή θα επηρεάσει τις θρησκείες και τις φιλοσοφίες, αλλά και θα βοηθήσει να ερμηνευθούν παλαιά έγγραφα που θα ανακαλυφθούν και που είχαν αγνοηθεί εξαιτίας του τρόπου που οι άνθρωποι έβλεπαν τα πράγματα.


΄Ενα παράδειγμα είναι τα έγγραφα που βρέθηκαν σε κάποια σπήλαια της Αιγύπτου και του Κουμράν καθώς και πολλά άλλα που θα βρεθούν στο μέλλον. Θα αποδειχθεί ότι αλληλοσυμπληρώνονται ως προς το περιεχόμενό τους με κοινό στόχο να εξηγήσουν πρώιμες εκδοχές μεγάλων θρησκειών και φιλοσοφιών. Τελικά, τα έγγραφα αυτά φέρνουν τα πάνω κάτω. Η ερμηνεία τους, βασισμένη στην καινούργια κατανόηση των παλιών κειμένων, που στο παρελθόν παρέμενε σκοτεινή και δυσνόητη, θα κάνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον παλιό, στενόμυαλο τρόπο, που έβλεπαν τα πράγματα. Η ανακάλυψη αυτή, που αρχικά έμοιαζε με επιστημονική, θα αποδειχθεί πιο πολύ μεταφυσική : η ένωση φυσικού και πνευματικού σύμπαντος θα καταστεί χειροπιαστή.


Επανέρχομαι στη Μεγάλη Διάνοια: Ο θεϊκός αυτός απεσταλμένος θα βοηθήσει στο να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν προβλέψει και οραματιστεί οι άνθρωποι για την εποχή του Υδροχόου. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η παγκόσμια ειρήνη επί της Γης. Οι άνθρωποι θα ελευθερώσουν τον εσωτερικό τους εαυτό, θα επικοινωνήσουν με την ψυχή τους και θα συντονιστούν με υψηλότερες συχνότητες του σύμπαντος όπου θα γίνουν αποδέκτες ανώτερων ενεργειών και δυνάμεων. Κατά συνέπεια, ο κάθε άνθρωπος θα γίνει και ένας φιλόσοφος καθώς θα είναι ανοιχτός στα ανώτερα πεδία από όπου θα αντλεί τη γνώση, προνόμιο παλαιότερα μόνο των στοχαστών και των φιλοσόφων. Αποτέλεσμα αυτού του πνευματικού οργασμού θα είναι η ενοποίηση όλων των αιρέσεων, θρησκειών και φιλοσοφιών καθώς οι άνθρωποι θα επιθυμούν να συγκεντρώνονται και να ανταλλάσσουν σκέψεις, εμπειρίες και βιώματα για να διαπιστώσουν ότι η αλήθεια είναι μία από όπου και αν προέρχεται.
Τέλος, ένα μικρής σημασίας γεγονός, που επίσης αναφέρεται σε αυτό το τετράστιχο, έχει ήδη συμβεί. Στην αρχή του 19ου αιώνα υπήρξε ένας άνδρας με κάποιες ψυχικές ικανότητες. Μέσα από μια αλυσίδα συμπτώσεων, ήρθαν στην κατοχή του ορισμένα αρχαία αιγυπτιακά έγγραφα που είχαν ανακαλυφθεί σε σπήλαια της περιοχής. Αφού τα μελέτησε, έδωσε στα έγγραφα αυτά μια ερμηνεία που ήταν εν μέρει σωστή και εν μέρει λανθασμένη, τη χρησιμοποίησε δε για τη δημιουργία μιας καινούργιας Χριστιανικής αίρεσης. Κάποια από τα πιστεύω αυτής της αίρεσης ήρθαν σε αντίθεση με τις επικρατούσες απόψεις τις εποχής και έκαναν τους οπαδούς της ιδιαίτερα ύποπτους στα μάτια των θεολόγων της εποχής.


Σημείωση : Αναφέρεται στον Τζόζεφ Σμιθ και τις αρχές της εκκλησίας των Μορμόνων, που ιδρύθηκε το 1800. Η αίρεση υποτίθεται πως βασίστηκε στην ανακάλυψη αρχαίων εγγράφων.