9.6 Οι Η.Π.Α.   Τίποτα δεν θα μείνει πια το ίδιο. Βλέπω ένα επίπεδο ξηράς με γη από κάτω του, και όταν η ξηρά μετακινηθεί, μόνο το πάνω μέρος μετακινείται προς τα βόρεια ενώ το επίπεδο από κάτω δεν μετακινείται. Αυτό έχει ως συνέπεια περιοχές να ανοίξουν στα δύο. Ο Νοστράδαμος συνέχισε να μιλά, δίνοντας ένα παράδειγμα : προσπάθησε να δεις τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα τραπέζι φτιαγμένες από συμπαγές χώμα ενός μέτρου, και από κάτω να υπάρχει περισσότερο χώμα που κάποια στιγμή ήταν ενωμένο με το υπόλοιπο. Τώρα, όταν μετακινηθούν οι πόλοι, το ένα μέτρο χώμα που βρίσκεται στην κορυφή μετακινείται προς τα βόρεια, αλλά δεν πρόκειται να παρασύρει και το χώμα που βρίσκεται από κάτω. Θα χωριστούν - θυμηθείτε πως αυτό είναι ένα παράδειγμα, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες μέτρα πάχος έχει - μόνο το πάνω μέρος θα μετακινηθεί και θα αποκοπεί από το κάτω μέρος. Τότε το πάνω μέρος του χώματος δεν είναι αρκετά συμπαγές για να παραμείνει έτσι, γι' αυτό και θα χωριστεί και θα ανοίξει σαν μπαλωμένη γη. Καθώς μετακινείται προς τα βόρεια, θα αναταράξει τα νερά, κάτι που θα προκαλέσει επιπλέον σπάσιμο της γης και πλημμύρες. Τα νερά θα μετακινηθούν από τον βορά και αργότερα θα πλημμυρήσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηπείρου. Από κάτω οι Γκρέιτ Λέικς θα πλημμυρίσουν το κάτω μέρος της ηπείρου.

Από την άλλη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών, το πάνω μέρος του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού θα πλημμυρίσει το κάτω τμήμα της ηπείρου. Όλο αυτό το νερό θα καλύψει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα η γη να σπάσει και να χωριστεί. Μόλις υποχωρήσουν οι πλημμύρες, η μετακίνηση του άξονα θα πλήξει τους νότιους ωκεανούς κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αρχίσουν οι πλημμύρες πάλι από την αρχή. Έτσι ένα μεγάλο μέρος του νερού φαινομενικά θα μετακινηθεί από τον βορά προς τα κάτω.
Προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε ποιες πολιτείες θα έμεναν έξω από το νερό. Οι υψηλότερες ορεινές περιοχές θα επιβίωναν λόγω του υψόμετρού τους. Οι υπόλοιπες περιοχές δεν φαίνονταν να ακολουθούν τον ίδιο κανόνα. Μια μεγάλη πεδινή περιοχή θα εντοπιζόταν κεντρικά των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούμενη από το Αρκάνσας, το Μιζούρι, την Οκλαχόμα, την Νεμπράσκα κτλ., αλλά κάποιες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν μεγάλο υψόμετρο. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί η άνοδος της στάθμης των υδάτων των Γκρέιτ Λέικς, του ποταμού Μιζούρι και τα νερά που κατεβαίνουν από τον Καναδά δεν θα κάλυπταν αυτήν την περιοχή.

Οι πόλοι θα λιώσουν, αλλά οι πιο συμπαγείς σε πάγο περιοχές δεν θα σπάσουν τόσο εύκολα όσο η ξηρά. Ο βόρειος πόλος θα μετακινηθεί προς τα βόρεια, προς την πλευρά της Ρωσίας και της Σιβηρίας. Ο νότιος πόλος θα μετακινηθεί προς τα πάνω, πιθανώς προς τη Νότια Αμερική. Αν μπορείς να φανταστείς πως είναι διαμορφωμένες οι ΗΠΑ τώρα, η ήπειρος θα στραφεί προς τα βόρεια με μια ελαφρά στροφή προς τα δεξιά.
Φαντάσου τον κόσμο στρογγυλό σαν μια μπάλα. Ο βόρειος πόλος είναι στην κορυφή, και μετά αυτό το κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών θα μετακινηθεί προς τον βορά. Ό,τι βρίσκεται από κάτω θα μετακινηθεί και αυτό. Αλλά αντί να ακολουθήσει τη φορά της μπάλας, θα πιέσει προς τα έξω μόλις περάσει το στρογγυλότερο μέρος του πλανήτη. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Θα αρχίσει να μετακινείται προς το βορά και μετά θα χτυπήσει σε ξηρά που θα το εμποδίσει να συνεχίσει, δεν θα έχει που να πάει. Αυτό θα συμβεί στην περιοχή που αποκαλούμε Μεσοδυτική. Περιλαμβάνει την Αλάσκα και τις χώρες πάνω από αυτήν. Επίσης, η Νεμπράσκα και άλλες πεδινές πολιτείες, θα ανέβουν προς τα πάνω.
Η ανύψωση αυτή της γης δεν θα συμβεί κάτω ακριβώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα συμβεί από τις μετακινήσεις που θα γίνονται σε όλο τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ θα είναι χωρισμένες σε έξι ή επτά νησιά. Το μεγαλύτερο κομμάτι γης θα βρίσκεται πάλι στο κέντρο της χώρας. Οι Ανατολικές και οι Δυτικές Ακτές θα είναι ως επί το πλείστον πλημμυρισμένες, και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πάνω από τις Γκρέιτ Λέικς και ολόκληρη η νότια πλευρά θα χαθεί.
Από τις μεγάλες πόλεις θα παραμείνουν το Σηάτλ και το Ντένβερ. Άλλες πόλεις θα αναπτυχθούν στην κεντρική χώρα. Δεν βλέπω τώρα τίποτα εκεί που θα μπορούσα να αποκαλέσω μεγάλη πόλη, καθώς το Σαιν Λούις και το Κάνσας θα εξαφανιστούν. Η Δύση έχει πιο μικρές πόλεις και αρκετή ανεκμετάλλευτη καλλιεργήσιμη γη.
Μία από τις πόλεις σε αυτή την περιοχή που θα είναι εμπορικές ή κατοικημένες θα είναι η πόλη Χάρισον, στο Αρκάνσας. Θα υπάρχει και άλλη μια πόλη βόρεια αυτής στην ανατολική πλευρά του κομματιού αυτού που θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο λιμάνι και σε εμπορικό κέντρο. Μπορεί να είναι το σημερινό Λιτλ Ροκ αν και δεν είναι τόσο βόρεια.
Πολλές από τις μικρές πόλεις θα μεγαλώσουν, ιδιαίτερα αυτές που θα γίνουν παραθαλάσσιες, γιατί οι εναπομείναντες άνθρωποι θα πάνε σε αυτές τις περιοχές για να βρουν δουλειά. Το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης εκείνη την περίοδο θα γίνεται μέσω θαλάσσης. Οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών δεν θα είναι μεγάλες, αλλά πλοία ή μεγάλες βάρκες θα μπορούν να μεταφέρουν πράγματα από το ένα μέρος στο άλλο, όπως κάνουμε τώρα με τα τρένα και τα φορτηγά. Έτσι θα υπάρχουν δουλειές στις παραθαλάσσιες περιοχές και οι άνθρωποι θα συγκεντρωθούν εκεί.
Θα υπάρχουν πόλεις στα λιμάνια, αλλά καμία από αυτές δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο οι πόλεις που ξέρουμε - όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, και το Σικάγο΄ ο δε πληθυσμός θα είναι πιο διασκορπισμένος.


Από το μέρος όπου θα σκεφτεί να φέρει πείνα,
από εκεί θα έρθει ανακούφιση.
Το μάτι της θάλασσας σαν αρπακτικό σκυλί,
ο ένας θα δίνει λάδι και σιτάρι στον άλλο. (IV-15)


«Το μάτι της θάλασσας» εννοώ ένα μέρος στον Ειρηνικό Ωκεανό, δίπλα στην ακτή της Λίμα, στο Περού. Το περιβάλλον αυτής της περιοχής έχει επηρεαστεί από τους ανθρώπους, με τρόπο άγνωστο στην εποχή μου. Το σημείο αυτό δημιουργεί αστάθεια στα καιρικά μοντέλα των ΗΠΑ και ελέγχεται από ανθρώπινο παράγοντα, εχθρικής χώρας, από το 1945. Πρόκειται για τη Σοβ. Ένωση. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δύναμή τους στις τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους, οπότε η Σοβιετική Ένωση προσπαθεί αλλάζοντας το κλίμα να αποδυναμώσει την Αμερική από αυτή τη δυνατότητα. Συγκεκριμένα έχει οργανώσει ένα κέντρο που δημιουργεί κατακλυσμούς, κλπ. Το Ελ Νίνιο και άλλα παρεμφερή φαινόμενα οφείλονται σε ανθρώπινη παρέμβαση, επειδή όμως προβλέπονται επιστημονικά μήνες πριν, οι αρνητικές τους συνέπειες έχουν αντιμετωπιστεί.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί διότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους επιστήμονες για να το αντισταθμίσουν «από εκεί θα έρθει η ανακούφιση», οι δύο χώρες τελικά θα έχουν καλύτερες εμπορικές σχέσεις και φιλία στο μέλλον.
Η Ουάσιγκτον θα χαθεί. Η έδρα της Αμερικανικής κυβέρνησης θα μεταφερθεί μακριά στα βορειοδυτικά: στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στην περιοχή του Όρεγκον. Οι κυβερνήσεις όπως τις ξέρεις δεν θα υπάρχουν πια. Τα μέσα επικοινωνίας θα είναι τόσο προηγμένα εκείνη την εποχή που, παρόλο που θα χαθεί η ύλη (φυσικά αντικείμενα), η γνώση δεν θα χαθεί. Τα έγγραφα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι δίσκοι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χαθεί, αλλά δεν θα χαθεί μεγάλο μέρος από τη γνώση, γιατί όλοι θα μπορούν να έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση σε αυτήν.
Δεν θα έχετε Πρόεδρο με τον τρόπο που ήδη γνωρίζετε. Μετά τη μετατόπιση του άξονα θα υπάρχουν πιο πολλά συμβούλια ή διοικητικά συμβούλια. Μπορεί να υπάρχουν και νωρίτερα. Δεν θα διοικείστε πια από έναν Πρόεδρο. Οι γνώσεις και οι αποφάσεις θα μοιράζονται μεταξύ ανθρώπων με μεγάλη ακεραιότητα χαρακτήρα και γνώσεις που θα εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες σας. Δεν βλέπω κάτι σαν Βουλή ή σαν Συμβούλιο Γερουσιαστών. Αυτές οι ομάδες είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να είναι και αποτελεσματικές. Από την άλλη όμως, ένας Πρόεδρος δεν επαρκεί. Θα έχετε ήδη εγκατασταθεί, ή θα εγκατασταθείτε με ένα συμβούλιο αποτελούμενο από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα σας οδηγήσουν σε αυτό που χρειάζεται η χώρα.