9.3 Η Ευρώπη    Η Ευρώπη θα υποστεί έντονες αλλαγές από τη μετατόπιση.


Στην είσοδο της Γκαρόν και της Μπαιζ,
και στο δάσος όχι μακριά από τη Νταμαζάν,
ανακαλύψεις της παγωμένης θάλασσας, έπειτα χαλάζι και βόρειοι άνεμοι.
Πάγος στα Δαρδανέλια μέσα από το λάθος του μήνα. (VIII-35)


Μία ακόμα περιγραφή των κλιματολογικών συνθηκών που θα επικρατούν κατά τη μετατόπιση του άξονα. Θα υπάρξουν τόποι όπου ενώ θα πρέπει να είναι άνοιξη ή καλοκαίρι, θα έχουν βαρύ χειμώνα, χιόνια και πάγους - εξού και «το λάθος του μήνα» : οι άνθρωποι θα κάνουν πατινάζ στον πάγο τον Ιούνιο. Τα ονόματα των πόλεων που αναφέρω, συμβολίζουν πόλεις γύρω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, χώρες με θερμό κλίμα που παύουν να είναι πια θερμές.
Η Ισλανδία, που δεν συμπεριλαμβάνεται στο χάρτη της Ευρώπης μετά τη μετατόπιση του άξονα, είναι η μοναδική ίσως χώρα που θα μεγαλώσει(!) εξαιτίας ηφαιστειακών εκρήξεων. Κάποια σημεία της ξηράς θα ανέβουν προς τα πάνω, με τη μετακίνηση της γης, τα ηφαίστεια της Ισλανδίας θα κάνουν εκρήξεις και σιγά σιγά θα σχηματίσουν ξηρά.
Οι πόλοι θα λιώσουν και ο βόρειος πόλος θα μετακινηθεί προς την πλευρά της Σιβηρίας και της Ρωσίας.
Πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, θα βρίσκονται κάτω από το νερό. Το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Ρωσίας, γνωστό ως Σιβηρία, θα είναι σα μια μεγάλη ρηχή θάλασσα. Ο υψομετρικός χάρτης της Ρωσίας θα ανασχηματιστεί εξαιτίας της συμπίεσης της γης. Αυτό θα προκληθεί από την άνοδο και το βύθισμα κομματιών της γης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νησιά των ακτών της Πορτογαλίας. Επισήμανε πως η ξηρά θα ανέβει προς τα πάνω, σχηματίζοντας νησιά σε αυτή την περιοχή. Οι ορεινές περιοχές της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις Άλπεις, θα δημιουργήσουν την καινούργια ακτογραμμή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας και όλες οι χαμηλότερες χώρες θα βρίσκονται κάτω από το νερό. Είδε ένα περίεργο γεγονός να συμβαίνει κοντά στη Βόρεια θάλασσα και στις βόρειες χώρες. Εξαιτίας της μετακίνησης του ωκεανού, θα υπάρξουν ηφαιστειακές εκρήξεις στα υποθαλάσσια βουνά, προκαλώντας τη βόρεια θάλασσα να ανέβει προς τα πάνω, πιέζοντας τα νερά της να απορροφηθούν. Η καινούργια ακτογραμμή θα βρίσκεται στη ράχη των βουνών.
Στην περιοχή της Ιταλίας, είπε πως ο βυθός του Ωκεανού δε θα ανέβει, αλλά οι ηφαιστειακές εκρήξεις θα δημιουργήσουν κάποιο μέρος της καινούργιας ακτογραμμής εκεί. Τα σκόρπια νησάκια θα είναι το μόνο που θα απομείνει από την Ελλάδα. Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν έχουν σχεδιαστεί στο χάρτη της Ευρώπης όπως θα είναι μετά τη μετατόπιση του άξονα.