8. Η πτώση του Αντίχριστου - Ο Όγμιος


8.1 Η πτώση και ο θάνατος του Αντίχριστου


Ο Αντώνιος, μεγάλος στο όνομα, στις πράξεις του κατώτερος,
στο τέλος θα καταβροχθιστεί από φθιρίαση.
Κάποιος που είναι διψασμένος για πρωτιές,
περνώντας το λιμάνι θα βυθιστεί από τον εκλεγμένο. (ΙV-88)


«Ο Αντ-ώνι-ος» (μερικός αναγραμματισμός του Αντ-ίχριστ-ος), θα καταβροχθιστεί από το πλήθος, τον κόσμο που είχε κάτω απ' τα πόδια του και τον οποίο θεωρούσε μιαρό σαν μολυσματική νόσο, εξού και η «φθειρίαση». Ο «εκλεγμένος» είναι η Μεγάλη Διάνοια που θα έρθει αμέσως μετά την πτώση του Αντίχριστου και θα συντελέσει στην ανόρθωση του κόσμου.


Η Verceil, το Μιλάνο θα δώσουν τα νέα,
Η πληγή θα δοθεί στην Παβία:
για να τρέξει στο Σηκουάνα νερό, αίμα και φωτιά στη Φλωρεντία,
Ο μοναδικός θα πέσει απ' τα ψηλά στα χαμηλά, ζητώντας βοήθεια. (VIII-7)


Ο πρώτος στίχος αναφέρεται στο παράνομο δίκτυο όσων εργάζονται για να ρίξουν τον Αντίχριστο, τον «μοναδικό που θα πέσει απ' τα ψηλά στα χαμηλά, ζητώντας βοήθεια». Όταν έρθει η ώρα και οι προσπάθειες συντονιστούν, το σύνθημα θα δοθεί και θα εξαπλωθεί με μιάς. Η δύναμη των ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων και καταγωγής, που όταν ενωθούν στις βασικές ανθρώπινες αξίες, θα κάνουν «να τρέξει στο Σηκουάνα νερό, αίμα και φωτιά στη Φλωρεντία».


Μία φωνή θα ακουστεί από την κορυφή του λόφου της Αβεντίν.
Φύγετε, φύγετε όλοι κι απ' τις δυό μεριές.
Τον θυμό θα καταπραύνει το αίμα των κόκκινων.
Από το Ρίμινι και το Πράνο οι Κολόννα θα διωχθούν. (IX-2)


Οι «κόκκινοι» είναι οι γνωστοί οπαδοί του Αντίχριστου, οι αρχάριες ψυχές με θυμωμένη-κόκκινη αύρα. «Μία φωνή θα ακουστεί από την κορυφή του λόφου της Αβεντίν», δηλαδή όλοι μαζί ενωμένοι πια θα βαδίσουν εναντίον του Αντίχριστου.


Ο Κρόνος θα βρίσκεται στον Ταύρο, ο Δίας στον Υδροχόο,
ο Άρης στον Τοξότη, και η 6η Φεβρουαρίου φέρνει θάνατο.
Αυτοί της Ταρνταίν, έκαναν τόσο κακό στο Μπροζ,
ώστε ο βάρβαρος αρχηγός τους θα πεθάνει στο Ποντερόσο. (VIII-49)


Το τετράστιχο αυτό αναφέρεται στην μετατόπιση του άξονα της γης, η οποία θα συμβεί στις αρχές του 21ου αιώνα. Την περίοδο εκείνη, πολλοί άνθρωποι θα εγκαταλείψουν μαζικά τον πλανήτη. Ο Αντίχριστος θα βρίσκεται ακόμη στην εξουσία

«Ο βάρβαρος αρχηγός θα πεθάνει στο Ποντερόσο» περιγράφει τον θάνατο του Αντίχριστου : πεθαίνει τελικά εξαιτίας της μετατόπισης της γης΄ παρασύρεται από ένα παλιρροϊκό κύμα. Ο ίδιος και ο στρατός του θα είναι και πάλι έτοιμοι να επιτεθούν σε κάποια χώρα, καθώς πιστεύει πως η δύναμή του είναι ανίκητη. Πιστεύει ακόμα πως μπορεί να ελέγξει τις δυνάμεις της γης - όχι μόνο τους ανθρώπους, έτσι δεν λογαριάζει τα κύματα. Το «Ποντερόσο» είναι στην ορεινή περιοχή της βόρειας Ιταλίας και Ελβετίας΄ είναι κοντά στο σημείο όπου ο Αντίχριστος θα παρασυρθεί από το κύμα.

Βλέπω μια εικόνα : ολόκληρες εγκαταστάσεις με διαφορετικά είδη αεροπλάνων, πλοίων, και οχημάτων που δεν έχω δει ποτέ ξανά στη γη μέχρι σήμερα. Τα πάντα παρασύρονται από τους σεισμούς και τα νερά.
Οι οπαδοί του θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τον πόλεμο, αλλά οι δοκιμασίες και ο πόνος που θα προκληθούν από τη μετατόπιση του άξονα της γης θα κάνουν τους ανθρώπους να αφήσουν τα όπλα και να προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν τον πολιτισμό. Θα είναι πια η ώρα οι άνθρωποι να αποκλιμακώσουν την ένταση και η γη να ανανεωθεί.