6.8 Ανάμιξη των ΗΠΑ στη διαμάχη - η πιο τραυματική εποχή της ιστορίας τους

Διάφορες χώρες θα ζητούν βοήθεια απ' τις ισχυρότερες χώρες, κατά την περίοδο του Αντίχριστου. Κυρίως, θ' απευθύνουν έκκληση σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θα είναι ακόμα ουδέτερες και μη αναμειγμένες στην κατάσταση.


Οι φυγάδες, φωτιά απ' τον ουρανό στα όπλα τους,
η επόμενη διαμάχη θα είναι αυτή των κοράκων.
Επικαλούνται τη γη για βοήθεια και ουράνια αρωγή
όταν οι επιτιθέμενοι πλησιάζουν τα τείχη. (III-7)


Το «Οι φυγάδες, φωτιά απ' τον ουρανό στα όπλα τους, η επόμενη διαμάχη θα είναι αυτή των κοράκων», αναφέρεται σε μία αερομαχία με μη χαρακτηρισμένα αεροπλάνα. Ο Αντίχριστος θα προσπαθεί να καταλάβει ένα τμήμα του κόσμου, χρησιμοποιώντας αεροπλάνα. Και θα υπάρξουν άλλα αεροπλάνα, που θα έρχονται μέσα στη νύχτα, για να χτυπήσουν τα δικά του. Θα είναι, όμως, μη χαρακτηρισμένα έτσι ώστε κανείς δεν θα ξέρει σε ποιον ανήκουν. Θα υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι προέρχονται από μία ισχυρή δυτική χώρα, η οποία είναι ακόμα επισήμως ουδέτερη, τις Η.Π.Α.


Λίγο πριν τη δύση του ήλιου,
αρχίζει η μάχη. Ένα μεγάλο έθνος είναι αβέβαιο.
Συντριβή, το λιμάνι δεν δίνει την απάντηση,
η γέφυρα και ο τάφος σε ξένα μέρη. (Ι-37)


Εδώ περιγράφεται η παλινδρόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι να αποφασίσουν να αναμιχθούν στη διαμάχη με τον Αντίχριστο. Το «λίγο πριν τη δύση του ήλιου» σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη φάση, είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται στο απόγειο της δύναμής τους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, το αστέρι τους αργοσβήνει. «Το έθνος είναι αβέβαιο» αναφέρεται στη διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το αν θα πρέπει να αναμιχθούν σ' αυτή τη διένεξη ή όχι.

Το «λιμάνι που δεν δίνει την απάντηση» αναφέρεται στο γεγονός ότι η ναυσιπλοΐα θα είναι πολύ επικίνδυνη την εποχή εκείνη, λόγω του ότι τα «ασημένια ψάρια» του Αντίχριστου - αναφέρεται στα υποβρύχια - θα καταστήσουν ιδιαίτερα απειλητική την κατάσταση των θαλασσών.

Στο λιμάνι θα υπάρχουν στρατιώτες του εχθρού που θα επιτίθενται στα πλοία. Πολλές από τις αποφασιστικής σημασίας μάχες θα είναι μάχες για την κατάληψη λιμανιών. Η «γέφυρα και ο τάφος σε ξένα μέρη», είναι ο πάπας, ο οποίος θα βρίσκεται σε ξένο μέρος. Με άλλα λόγια, ο πάπας θα βλέπει τα πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι τα βλέπει η εκκλησία και συνεπώς θα είναι ξένος προς αυτήν. Αυτός θα είναι ο τελευταίος πάπας.

«Ο τάφος που θα βρίσκεται σε ξένο μέρος» αναφέρεται, πρώτον : στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι θα πεθαίνουν μακριά απ' τα σπίτια τους, στη διάρκεια των μαχών. Και δεύτερον : προσπαθώ να υποδείξω τόσο στους ανθρώπους της εκκλησίας των ημερών μου όσο και στους σύγχρονούς σας, ότι απ' την άλλη πλευρά - τη μεταθανάτια όχθη - τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ' ότι φαντάζονται. Θα είναι, ως εκ τούτου, «ξένα μέρη» ως προς την αντίληψη που έχουν γι' αυτά. Το νόημα αυτού του στίχου δεν σχετίζεται επί της ουσίας με το υπόλοιπο τετράστιχο, ωστόσο προσπαθούσα να μεταδώσω και αυτή την πληροφορία.
Οι ΗΠΑ θα βιώσουν την πλέον τραυματική εποχή της ιστορίας τους, που θα έχει μοιραία κατάληξη για το παντοδύναμο αυτό έθνος :

Ο Γκαρντόν θα πλημμυρίσει τη Νιμ, τα νερά θ' ανέβουν τόσο ψηλά
ώστε όλοι θα νομίζουν πως ξαναγεννήθηκε ο Δευκαλίων.
Θα φύγει το μεγαλύτερο μέρος του Κολοσσού
και η φωτιά της Εστίας θα βρεθεί σβησμένη στον τάφο.


Εδώ περιγράφεται η ρήψη μιας βόμβας στο Πεντάγωνο - «Κολοσσός» - η οποία θα εκραγεί και θα σκοτώσει πολύ κόσμο, μετατρέποντας το κτίριο σε «τάφο». Η χώρα, που ρίχνει τη βόμβα και συμβολίζεται από τον «Γκαρντόν», θα πλημμυρίσει τον διεθνή Τύπο με παραπληροφόρηση. Το γεγονός αυτό θα θέσει την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ εκτός λειτουργίας για ένα διάστημα, αφού θα δημιουργήσει χάος στο εσωτερικό της χώρας και θα αποτρέψει την ενεργό συμμετοχή της στα πεδία των μαχών.

Το τέλος της Νέας Υόρκης δεν θα αργήσει να έρθει :

Η μεγάλη πόλη σύντομα θα ερημώσει εντελώς
δεν θα παραμείνει ούτε ένας από τους κατοίκους της.
Τείχος, σεξ, ναός και παρθένος βιάσθηκε
ο κόσμος θα πεθάνει από σπαθί, φωτιά, λοιμό και κανόνια. (III-84)


Η Νέα Υόρκη καταστρέφεται από ένα χημικό αέριο, που μοιάζει με πυρηνικό, το οποίο δηλητηριάζει τους κατοίκους. Η βόμβα θα τοποθετηθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και θα ανατινάξει το Άγαλμα της Ελευθερίας : «η παρθένος που βιάσθηκε». Επειδή δεν ήμουν σε θέση να περιγράψω τον χημικό πόλεμο, γι' αυτό έβαλα όλους τους γνωστούς σε εμένα τρόπους καταστροφής στους δύο τελευταίους στίχους.


Ο αετός θα πετά προκλητικά πάνω από τις σκηνές
άλλα πουλιά θα τον διώξουν από εκεί
όταν ο ήχος από τα κύμβαλα, τις σάλπιγγες και τις καμπάνες
θα επαναφέρει στις αισθήσεις της την αναίσθητη γυναίκα. (II-44)


Οι Η.Π.Α. θα γνωρίσουν αρκετές ήττες στον πόλεμό τους εναντίον του Αντίχριστου. « O αετός θα πετά προκλητικά πάνω από τις σκηνές. Άλλα πουλιά θα τον διώξουν από κει». Μόλις όμως τελειώσουν οι ταραχές, η χώρα γιορτάζει τη νίκη και την ελευθερία της. Οι άνθρωποι αφυπνίζονται στο μήνυμα που αντιπροσωπεύει αιώνια το Άγαλμα της Ελευθερίας - «η αναίσθητη γυναίκα» - και ξαναχτίζουν τη ζωή τους σε πιο ανθρώπινη βάση.