5.6 Η καταστροφή των πολιτιστικών κέντρων της Ευρώπης

Τα τρομερά πράγματα που ο Νοστράδαμος είδε τον Αντίχριστο να πράττει εναντίον του Βατικανού και των πολιτιστικών κέντρων της Ευρώπης ήταν σχεδόν απίστευτα. Ίσως όμως αυτή η έννοια του απίστευστου είναι που τελικά τις κάνει πιθανές, καθώς πρόκειται όντως για έργο ενός μαινόμενου, εξουσιομανή και τρελλού ανθρώπου. Βλέπουμε την πολιτιστική κληρονομιά, τη γνώση και τη θρησκεία, τους ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού να καταστρέφονται κακόβουλα και αναίτια στο όνομα της εξουσίας.

Ο Αντίχριστος είχε μάθει καλά το μάθημά του. Γνώριζε πώς να υπονομεύσει σε καθολικό βαθμό το ηθικό των ανθρώπων΄ θα χτυπούσε κατευθείαν στην καρδιά του συστήματος της πίστης τους.
Θα παραθέσω εδώ ορισμένα ξεχωριστά μεταξύ τους γεγονότα, παρ' όλο που από την άποψη της χρονολόγησής τους θα έπρεπε να παρατεθούν διάσπαρτα στα γεγονότα των επόμενων κεφαλαίων.

Από εκείνο που είναι κλεισμένο σε ψάρι, σίδερο και γράμμα,
θα βγει και μετά θα κάνει πόλεμο.
Θα αναπτύξει το στόλο του στη θάλασσα
και θα εμφανιστεί κοντά στη γη των Λατίνων. (ΙΙ-5)


Το «ψάρι» είναι το υποβρύχιο, με το οποίο θα ξεκινήσει ο Αντίχριστος τον πόλεμο κατά της Ιταλίας, με σκοπό να εξοντώσει τη Ρώμη.


Η πόλη είναι σχεδόν καμμένη απ' τη φωτιά του ουρανού,
το νερό απειλεί ξανά τον Δευκαλίωνα.
Η Σαρδηνία αναστατώνεται από τον Αφρικανικό στόλο
αφού ο Ζυγός φύγει απ' τον Λέοντα. (ΙΙ-81)


Αρχικά ο Αντίχριστος θa αποκτήσει δύναμη στη δική του σφαίρα επιρροής, τη Μέση Ανατολή. Όταν θα αρχίσει να κερδίζει δύναμη έξω από τη σφαίρα επιρροής του, δηλαδή την Ευρώπη, η πρώτη περιοχή αναταραχών θα είναι η Μεσόγειος. Διότι είναι καλύτερα γι' αυτόν να προσεγγίσει την Ευρώπη από το νότο, βάσει του δικού του γεωγραφικού προσανατολισμού. Και λόγω της Μεσανατολικής κληρονομιάς του, θα έχει ήδη ενώσει τη Βόρειο Αφρική, η οποία έχει πολιτιστικές συγγένειες με το Ασιατικό και Μεσανατολικό του σύμφυρμα.

Άρα, βρίσκεται σε μία ισχυρή, ασφαλή θέση να καταλάβει την Ευρώπη από το νότο, αφού έχει τις δικές του δυνάμεις να τον υποστηρίζουν στα νώτα του. Λόγω των όπλων που χρησιμοποιεί και του όλεθρου του πολέμου, ο Αντίχριστος γνωρίζει ότι ένας τρόπος να φέρει κανείς έναν πιθανό εχθρό υπό τον έλεγχό του, είναι να τον απειλήσει με πολιτιστική καταστροφή αντί να τον πλήξει απλά και μόνο με φυσικές καταστροφές. Καθότι τα αρχαιολογικά μνημεία έχουν τεράστια σημασία για έναν πολιτισμό, και οι άνθρωποι θα κάνουν το παν προκειμένου να διατηρήσουν ορισμένα μέρη και πράγματα. Το κύριο εργαλείο του θα είναι η χρήση τρομοκρατικών τακτικών, σε μεγαλύτερη όμως κλίμακα. Αυτό που θα κάνει στην Ευρώπη για να της επιφέρει ένα αρχικό σοκ, και να διευκολύνει την κυριαρχία του σ' αυτή την ήπειρο, θα είναι να καταστρέψει την πόλη της Ρώμης.

Εκτός από την προσπάθειά του εναντίον της Ρώμης, θα απειλήσει επίσης τα πολιτιστικά κέντρα της Ελλάδας, τα οποία συμβολίζονται στο τετράστιχο από τον «Δευκαλίωνα» (το αντίστοιχο του Νώε στην Ελληνική μυθολογία). Θα καταστρέψει, ακόμα, μέρη όπως η Αθήνα και τα μεγάλα Ελληνικά πολιτιστικά κέντρα της γνώσης και της ιστορίας. Ο κόσμος θα σοκαριστεί τόσο πολύ απ' αυτές τις ενέργειες που προς στιγμήν θα παραλύσει.


Πολύ κοντά στον Τίβερη θα έρθει ο θάνατος,
λίγο μετά την πλημμύρα:
ο επικεφαλής του στόλου θα αιχμαλωτιστεί, ριγμένος στο αμπάρι,
το κάστρο, το παλάτι σε μεγάλη φωτιά. (II-93)


Θα αρχίσει τη συστηματική κατεδάφιση της Ρώμης, βομβαρδίζοντάς την από αέρος, με διαφόρων ειδών βόμβες. Θα την καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό, που οι επτά λόφοι της θα ισοπεδωθούν πλήρως.


Τη νύχτα θα δουν να καίγεται ο Αβεντίνος λόφος,
ο ουρανός ξαφνικά πολύ σκοτεινός στη Φλάνδρα,
όταν ο μονάρχης καταδιώξει τον ανιψιό του,
τότε οι άνθρωποι της εκκλησίας θα διαπράξουν σκάνδαλα (III-17)


Αυτή θα είναι η επιθυμία του, όχι μόνο να καταστρέψει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που υπάρχουν στη Ρώμη, αλλά και να ισοπεδώσει «τους λόφους» πάνω στους οποίους είναι χτισμένη, επειδή έτσι θα την έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά. Θα κάνει τόσο καλή δουλειά, που η Ρώμη θα απειληθεί να καταβροχθιστεί από τη θάλασσα, η οποία θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει. Έτσι, ο Αντίχριστος θα μπορέσει να προχωρήσει αλματωδώς κατακτώντας χώρες και αποκτώντας δύναμη, πριν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις καταλήξουν στο πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και πόσο δραστικά θέλουν να αντιδράσουν.

Ο άντρας αυτός, θα χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές καθ' όλη τη διάρκεια της διαμάχης. Ότι, δηλαδή, θα κάνει πάντα τολμηρά και σοκαριστικά πράγματα για ν' αποκτά αυτό που θέλει, όπως προσπάθησαν να κάνουν οι Μαυριτανοί όταν εισέβαλαν στην Ισπανία.

Η μεγάλη πόλη θα εκπλαγεί μέσα στη νύχια
από ξαφνική και γρήγορη επίθεση.
Οι φρουροί θα αιφνιδιαστούν΄ οι φύλακες και οι φρουροί του Αγ. Κουϊντίν
θα σφαγούν και οι πύλες θα ανοίξουν βίαια. (IV -8)


Η καταστροφή της Ρώμης κατά την εποχή του Αντίχριστου, ο «Αγ. Κουϊντίνος» είναι προστάτης του Βατικανού, ο οποίος έζησε το 286 μ.Χ


Χωρισμένη από δύο κεφάλια και τρία χέρια,
η μεγάλη πόλη θα πληγεί από νερό.
Μερικοί από τους μεγάλους άντρες ανάμεσα τους, περιπλανώμενοι σε εξορία΄
το Βυζάντιο πιέζεται σκληρά από τον αρχηγό της Περσίας. (V-86)


Η βοήθεια που θα μπορούσε να είχε σώσει την κατάσταση, δεν έφτασε έγκαιρα. Αυτό οφείλεται σε πολιτικές και διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Δύσης, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστείλουν την κατάσταση εν τη γενέσει της. Δύο χώρες - η Αγγλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - συνεργάζονται και είναι ισοδύναμα εξοπλισμένες από στρατιωτική άποψη. Όταν, όμως, έρχεται η στιγμή για μία στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρχει επικεφαλής ένας αρχηγός, που να παίρνει τις αποφάσεις.

Κι όταν υπάρχουν δύο αρχηγοί που διαβουλεύονται μεταξύ τους, οι αποφάσεις ενδέχεται να μη ληφθούν έγκαιρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η στρατιωτική αυτή συμμαχία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Αγγλίας θα έχει συναφθεί πρόσφατα για να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση άμεσης ανάγκης. Δεν θα έχουν ακόμα συμφωνήσει ποιος θα είναι ο υπεύθυνος και ποιος θα καλύψει τα νώτα τους. Συνεπώς, χάνουν χρόνο μέχρι να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν με την κατάσταση που προέκυψε. Τα «τρία χέρια» είναι τα τρία στρατιωτικά σώματα : ναυτικό, αεροπορία και ξηρά. Δεν θα είναι σε θέση να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για το ποιος είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να χειριστούν την κατάσταση. Στο μεταξύ, ο Αντίχριστος θα προοδεύει και θα κερδίζει αλματωδώς έδαφος.
«Η μεγάλη πόλη θα πληγεί από νερό» : η Ρώμη θα απειληθεί απ' το νερό, όταν τη βομβαρδίσει ο Αντίχριστος.