5.2 Ο δεύτερος πάπας

Ο πάπας που θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον τωρινό και τον τελευταίο, θα έχει σύντομη και επιζήμια για την εκκλησία θητεία, αφού θα συντελέσει στην πτώση της.


Στον κόσμο θα βγει ένας βασιλιάς
που θα έχει λίγη ειρήνη και σύντομη ζωή.
Τότε, το πλοίο του Παπισμού θα χαθεί,
κατευθυνόμενο στη μεγαλύτερη του καταστροφή. (Ι-4)


Μερικές από τις πολιτικές γκάφες και τα λάθη που θα κάνει αυτός ο πάπας, είναι που θα καταστήσουν πρόσφορο το έδαφος ώστε ο επόμενος και τελευταίος πάπας να γίνει όργανο του Αντίχριστου. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκει μια εκκλησία διχασμένη, τα χέρια του είναι δεμένα και η δουλειά του δύσκολη, ωστόσο καταφέρνει να στείλει μακριά το μήνυμα του.


Με το χέρι του σε νάρθηκα και το πόδι του σε επιδέσμους,
ο νεότερος αδελφός του Καλέ θα φτάσει μακριά.
Χάρις στους φρουρούς, ο θάνατος θα αργήσει
τότε θα αιμορραγεί το Πάσχα στον Ναό. (VΙΙΙ-45)


Και εναντίον αυτού του πάπα θα γίνει μία απόπειρα δολοφονίας αλλά θα γλυτώσει χάρις στην φρουρά του, ενώ αργότερα θα πεθάνει δολοφονημένος και πάλι μέσα στο Βατικανό.
Όταν ο Αντίχριστος θα βρίσκεται στη διαδικασία αναρρίχησης στην εξουσία, ο κόσμος θα νομίζει ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι που είναι ανώτεροί του. Ωστόσο, ο ίδιος τούς χρησιμοποιεί για να φτάσει στον σκοπό του. Ένας από αυτούς είναι ένας προδότης καρδινάλιος, ο οποίος θα κατασκοπεύει τον πάπα. Ο πάπας είναι ακινητοποιημένος, τα χέρια του είναι «δεμένα» - «το χέρι του σε νάρθηκα και το πόδι του σε επιδέσμους».

Ο καρδινάλιος αυτός θα του υποκλέπτει πληροφορίες ενώ ταυτόχρονα θα αλλοιώνει και την αλληλογραφία του. Κάθε φορά που ο πάπας θα λαβαίνει μία επιστολή, θα αλλάζει ελαφρά τη διατύπωση, έτσι ώστε ο πάπας να νομίζει ότι λέει κάτι διαφορετικό απ' αυτό που πραγματικά λέει με αποτέλεσμα να αντιδρά ανάρμοστα στις διάφορες καταστάσεις.

Τα γράμματα του μεγάλου προφήτη θα ερμηνευτούν
και θα πέσουν στα χέρια του τυράννου.
Οι προσπάθειές του θα συνίστανται στο να εξαπατήσει τον Βασιλιά του,
σύντομα όμως οι ληστές του θα του δημιουργήσουν πρόβλημα. (ΙΙ-36)


Έτσι, ο κόσμος θα νομίσει ότι πρόκειται για έναν κακό πάπα, άρα του αξίζει να δολοφονηθεί ή να του συμβεί κάτι κακό. Ο καρδινάλιος θα έχει κάποιο πρόβλημα με τη συνείδησή του - «οι ληστές του» - καθώς βλέπει ότι φέρνει τη διχόνοια στην αγαπημένη του εκκλησία, συνεχίζει όμως τη δράση του, αφού έχει ταχθεί με το μέρος του Αντίχριστου.


Η δέκατη μέρα από τις Καλένδες του Απριλίου, υπολογισμένη με Γοτθικό τρόπο,
αναβιώνει ξανά από τους κακούς ανθρώπους.
Η φωτιά σβήνεται και η διαβολική συνάθροιση
αναζητά τα κόκκαλα του δαίμονα του Ψελλού. (Ι-42)


Ο πάπας θα δολοφονηθεί με ένα είδος δηλητηρίου, το οποίο πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και απορροφάται από τα κόκκαλα χωρίς να μπορεί να ανιχνευθεί.

Φυσικά, επίσημα θα ανακοινωθεί ότι ο πάπας έπαθε συμφόρηση.


Η γη και ο αέρας θα ψύξουν τόσο πολύ νερό
όταν θα έρχονται για τη λατρεία τους, τις Πέμπτες. (Χ- 71)


Θα δοκιμαστούν όλες οι πιθανές λύσεις προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία, οι οποίες όμως θα αποτύχουν, παρά τα καθησυχαστικά λόγια των κυβερνήσεων προς τους λαούς τους, στην προσπάθειά τους να τους αποτρέψουν από τον πανικό.
Ο πάπας θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Ρέτζιο της Ιταλίας. Ο θάνατός του θα συμπέσει με ένα δραματικό καιρικό φαινόμενο.


Εξαιτίας ενός αντικειμένου, το μάτι θα φουσκώσει τόσο πολύ,
θα καίγεται τόσο πολύ, που θα πέσει χιόνι.
Οι ποτισμένοι αγροί θα αρχίσουν να συρρικνώνονται
όταν ο Πριμάτος πεθάνει στο Ρέτζιο. (Χ- 70)


Εδώ γίνεται προσπάθεια να περιγραφεί μία πυρηνική συσκευή, όχι ακριβώς βόμβα, η οποία όταν ενεργοποιηθεί θα επηρεάσει το κλίμα του πλανήτη. Θα μετατοπίσει μία αέρια μάζα, η οποία θα διαταράξει την ισορροπία ζέστης-κρύου, με συνέπεια το φαινόμενο του θερμοκηπίου να βγει εκτός ελέγχου και να δημιουργήσει ακραία και δραματικά φαινόμενα στο κλίμα, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν όλες τις αγροτικές καλλιέργειες.


Αξίζει να δοθεί στο συγκεκριμένο τετράστιχο και μία εναλλακτική ερμηνεία με μεταφυσική χροιά : Μία συμφορά θα επιπέσει στην Καθολική Εκκλησία. Οι άνθρωποί της θα γίνουν και πάλι φιλόδοξοι και θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη απ' όση θα έπρεπε. «Το μάτι» τους θα είναι «γουρλωμένο» από την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία, θεωρώντας ότι μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε θελήσουν, κι αυτή θα είναι η πτώση τους.

Το φως που «καίει τόσο πολύ» είναι οι φιλοδοξίες τους, που τις προωθούν με αμείωτη ένταση. «Το χιόνι» που πέφτει είναι η ψύχρανση αυτών των φιλοδοξιών, με αποτέλεσμα τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας να «συρρικνωθούν». Έτσι, και «οι ποτισμένοι αγροί» τους, με άλλα λόγια η σφαίρα επιρροής τους, θα μειωθεί δραστικά.
Τρία σημάδια αναφορικά με τη δολοφονία του δεύτερου πάπα περιέχονται στο τετράστιχο που ακολουθεί.

Λίγο πριν δολοφονηθεί ένας βασιλιάς,
ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης σ' ένα πλοίο, ένα θυσανωτό αστέρι.
Ο δημόσιος θησαυρός αδειάζει σε στεριά και θάλασσα,
η Πίζα, το Άστι, η Φερράρα και το Τορίνο είναι απαγορευμένες περιοχές. (II-15)


Το πρώτο σημάδι είναι ότι η δολοφονία του δεύτερου πάπα, συμπίπτει με την εποχή που ο Αντίχριστος αρχίζει την εκστρατεία του στην Ευρώπη, από τις συγκεκριμένες πόλεις της Ιταλίας. «Ο δημόσιος θησαυρός που αδειάζει σε στεριά και θάλασσα» αναφέρεται σ' όλα τα όπλα που παράγονται και καταστρέφονται στη διάρκεια του πολέμου.


Το δεύτερο σημάδι είναι ότι εξαιτίας των γεγονότων αυτών, οι δίδυμοι αδελφοί «Κάστωρ και Πολυδεύκης», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα έρθουν σ' επαφή για να συζητήσουν. Θα συναντηθούν μέσα στη θάλασσα, όπως είχαν κάνει ο Τσώρτσιλ και ο Ρούζβελτ, για λόγους ασφάλειας και μυστικότητας της συνάντησης τους.
Τέλος, το αστέρι με τη γενειάδα αναφέρεται σ' έναν μεγάλο κομήτη που θα είναι εύκολα ορατός στον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου. Ο πάπας θα δολοφονηθεί, λίγο πριν από την έλευση του κομήτη΄ θα δολοφονηθεί επειδή θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του Αντίχριστου και δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις του. Έτσι, ο Αντίχριστος βάζει να τον δολοφονήσουν ώστε να χρήσει στη θέση του ένα όργανό του.