3.19 Εφευρέσεις, Ανασκαφές και Ευρήματα


Από αστραπή μέσα στο κουτί, χρυσό και ασήμι λιώνουν,
οι δύο αιχμάλωτοι θα κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον.
Ο πιο μεγάλος από την πόλη θα απλωθεί
όταν ο στόλος ταξιδεύει υποβρύχια. (III-13)


Αναφέρεται σε κάποιες εφευρέσεις, με στρατιωτικές εφαρμογές, τις οποίες θα αποκαλούσαμε «σύγχρονες». «Το κουτί με την αστραπή μέσα του», αναφέρεται, για παράδειγμα, στην τιθάσευση και τον έλεγχο του ηλεκτρισμού. «Το χρυσό και το ασήμι στο κουτί», που «λυώνουν», αναφέρεται σε μερικές από τις εφαρμογές της τεχνολογίας του ηλεκτρισμού, όπως τα γαλβανισμένα είδη με χρυσό, και τα λοιπά.

Κι ακόμα αναφέρεται πώς αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε στην εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως την τεχνολογία της επικοινωνίας με τη χρήση των μικροτσίπ και άλλα σχετικά που χρησιμοποιούνται στην επικοινωνία με αυτά που αποκαλείτε «υποβρύχια» - τον στόλο των υποβρυχίων που έχει κάθε χώρα. Συνεπώς, προσπαθούσα απλώς να αναπαράγω μία εικόνα όλων των πολλών και θαυμαστών εφευρέσεων που έβλεπα για το μέλλον.
Ο στίχος «οι δύο αιχμάλωτοι θα κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον» αφορά τις αντίθετες ενέργειες που εμπλέκονται επειδή πρέπει να ισορροπήσουν για να λειτουργήσουν τα συστήματα. Κι έτσι, κατά μία έννοια, καταβροχθίζουν η μία την άλλη, αφού ισορροπούνται.


Ο βράχος κρύβει στα βάθη του άσπρο πηλό,
που θα βγει γαλακτώδης από μία ρωγμή.
Αδίκως ταραγμένοι άνθρωποι δεν τολμούν να τον αγγίξουν,
αγνοώντας ότι το θεμέλιο της γης είναι από πηλό. (Ι-21)


Κάπου στη Βορειοδυτική Αμερική, κάποιοι μεταλλωρύχοι θα ψάχνουν για ένα μετάλλευμα. Και το μετάλλευμα που θα βρουν είναι διαφορετικό απ' αυτό που έψαχναν. Θα φοβηθούν ότι πρόκειται για κάποιου είδους ραδιενεργό υλικό το οποίο έφερε ένας μετεωρίτης αιώνες πριν - «αδίκως ταραγμένοι άνθρωποι δεν τολμούν να τον αγγίξουν». Όμως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας διότι αυτό το υλικό, αν και θα είναι ένα καινούργιο στοιχείο που θα προσθέσετε στον περιοδικό σας πίνακα, δεν είναι βλαβερό για την ανθρωπότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς σκοπούς.
Το νέο μετάλλευμα προήλθε όντως από μετεωρίτη.


Πρέσβεις που μιλούν την τοσκανική γλώσσα
θα περάσουν τις ΄Αλπεις τον Απρίλη και Μάη.
Ο άνθρωπος των Ταύρων θα πάρει μία συμβουλή
να μην έρθει να χαλάσει τη ζωή των Γάλλων. (VII-20)


Υγιέστερες μέθοδοι θα ανακαλυφθούν για την καλλιέργεια της τροφής, ακόμα και χωρίς την ανάγκη του ηλιακού φωτός, αλλά τη χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και άλλων συναφών μορφών. Νέες πηγές ενέργειας θα βρεθούν, ασφαλείς για το περιβάλλον, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές.