3.18 Ο χαμός της Ιρλανδίας


Πολύ αργά και τα δύο λουλούδια θα χαθούν,
το φίδι δεν θα θέλει να ενεργήσει εναντίον του νόμου΄
οι δυνάμεις των συμμάχων θα ανατραπούν από
τους Γάλλους, Σαβόνα, Αλμπένκα, μέσω Μονακό μεγάλο μαρτύριο. (VI-62)Αναφέρεται στην Ιρλανδία. Τα «δύο λουλούδια» μπορούν να θεωρηθούν είτε ότι αναφέρονται στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, είτε στην Προτεσταντική Ιρλανδία και την Καθολική Ιρλανδία. Το φτωχό αυτό νησί είναι τόσο διχασμένο στο εσωτερικό του, γι' αυτό συμβολίζεται καλύτερα με δύο λουλούδια, αντί για ένα. Και οι δύο ομάδες στην Ιρλανδία πιστεύουν ότι αγωνίζονται για το καλό της αγαπημένης τους πατρίδας. Κι όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που κάνουν είναι στην ουσία ότι τη διαλύουν, θα είναι πολύ αργά γιατί τότε η Ιρλανδία θα χαθεί εντελώς.

Την τελευταία στιγμή, θα προσπαθήσουν να συμβιβαστούν σε μια προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση. Το «φίδι» αναφέρεται στον αρχηγό των επαναστατικών δυνάμεων και ο νόμος αναφέρεται στις δυνάμεις εκείνες που συνεργάζονται με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι προσπάθειές τους, όμως, θα αποβούν άκαρπες καθώς θα επιχειρούν διάφορα σχέδια δράσης που έχουν επιβληθεί από τον υπόκοσμο στις διάφορες τοποθεσίες που αναφέρονται στο τετράστιχο. Όλα αυτά θα αποτελειώσουν την κατάσταση, τόσο προμηθεύοντας με ελαττωματικά όπλα και τις δύο πλευρές, όσο και μέσω λαθρεμπορίου σκληρών ναρκωτικών που θα σκοτίσουν το μυαλό των ανθρώπων που πολεμούν.
Το «Μονακό» είναι ο δίαυλος από όπου όλα αυτά διοχετεύονται στην Ιρλανδία. Μέλη του υπόκοσμου βρίσκονται στα διάφορα μέρη που περιγράφει το τετράστιχο, ωστόσο συντονίζουν τις προσπάθειές τους και όλα όσα πρέπει να γίνουν από το Μονακό. Αυτός ο τρόπος δράσης φαίνεται παράλογος, οι γερές όμως διασυνδέσεις του υπόκοσμου τον καθιστούν τον πιο άμεσο και λογικό.

Πολύ αργά και τα δύο λουλούδια θα χαθούν,
το φίδι δεν θα θέλει να ενεργήσει εναντίον του νόμου΄
οι δυνάμεις των συμμάχων θα ανατραπούν από
τους Γάλλους, Σαβόνα, Αλμπένκα, μέσω Μονακό μεγάλο μαρτύριο. (VI-62)


Εδώ δίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα επιλυθεί το Ιρλανδικό. Το έθνος των Ιρλανδών είναι βαθιά διαιρεμένο εδώ και αιώνες. Ο πρίγκηπας Κάρολος - «ο γενναίος και μεγαλύτερος γιος της κόρης ενός βασιλιά» - ή ένας από τους γιούς του θα προσπαθήσει να επιλύσει το Ιρλανδικό ζήτημα. Θα δημιουργήσει ένα δίλημμα στους Ιρλανδούς να πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην ειρήνη ή στην ολοκληρωτική καταστροφή. Οι Ιρλανδοί τελικά θα ενωθούν αλλά θα είναι αργά. Οι «Κέλτες» αναφέρονται καθώς αυτοί κατοικούσαν αρχικά στη Βρετανία, τη Σκωτία, μέχρι που οι Ρωμαίοι και οι Αγγλο-Σάξωνες τους μετατόπισαν δυτικά προς την Ιρλανδία, όπου και ενώθηκαν με τον Ιρλανδικό λαό.