3.17 Πολεμική τραγωδία Γαλλία-Αγγλία από λάθος


Ο μπλε αρχηγός θα επιφέρει στον λευκό αρχηγό
τόση ζημιά όσο καλό θα τους έχει κάνει η Γαλλία.
Θάνατος από τη μεγάλη κεραία που κρέμεται από το κλαδί, όταν ο βασιλιάς
ζητήσει να μάθει πόσοι από τους άντρες του αιχμαλωτίστηκαν. (ΙΙ-2)


Το τετράστιχο αναφέρεται σε γεγονότα που θα συμβούν κατά την περίοδο των ταραχών. Θα συμβεί ένα ατύχημα, μία τεράστια τραγωδία. Θα ξεκινήσει ως σχεδιασμός μιας πολεμικής άσκησης εν όψει ενός πιθανού επεισοδίου. Σαν να λέμε, δηλαδή, σε περίπτωση που συμβεί αυτό κι αυτό, εμείς θα πάρουμε τα τάδε αμυντικά μέτρα. Σ' αυτή τη συγκεκριμένη άσκηση, οι ομάδες φέρουν τις ονομασίες η λευκή ομάδα και η μπλε ομάδα, μ' έναν «λευκό κι έναν μπλε αρχηγό», βάσει της στρατιωτικής στρατηγικής και του σχεδιασμού.


Οι διάφορες άλλες πλευρές έχουν ονομαστεί με χρώματα, έτσι ώστε να υπάρξει μία γενικευμένη κατάσταση. Οι αρχές της Μεγάλης Βρετανίας θα μελετούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αυτή την άσκηση.


Θα υπάρξει μία βλάβη στο κύκλωμα του υπολογιστή, το οποίο θα έχει ως συνέπεια ο υπολογιστής να σκεφτεί ότι πρόκειται για μία πραγματική κατάσταση αντί για άσκηση. Από κει και πέρα, ο υπολογιστής θα εξαπολύσει τις αμυντικές διαδικασίες και τα όπλα που αυτές συνεπάγονται, και θ' αρχίσει να βομβαρδίζει με αληθινές βόμβες τις περιοχές που εμπλέκονται έτσι ώστε να προκληθεί ένα τραγικό παγκόσμιο συμβάν. Αυτό το επεισόδιο θα ρίξει την Ευρώπη στο χάος, να προσπαθεί να αντιληφθεί τι συνέβη και γιατί.

Το επεισόδιο βασικά θα αφορά Ευρωπαϊκά στρατεύματα. Τα μόνα Αμερικανικά στρατεύματα που θα εμπλακούν, θα είναι αυτά που είναι σταθμευμένα στο σημείο εκείνο του κόσμου, τη συγκεκριμένη στιγμή. Δεν θα κληθούν συμπληρωματικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω του ότι το επεισόδιο θα είναι τόσο ανεξήγητο και περίεργο, θα είναι προφανές ότι κάποιος τρελός πάτησε τα κουμπιά και εξαπέλυσε την επίθεση ή ότι πρόκειται για ένα παρανοϊκό ατύχημα. Όταν κατακάτσει η σκόνη, ίσως κληθούν ορισμένες ειρηνευτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν να επανέλθει η τάξη στην πολιτική ζωή.
Το «θάνατος από τη μεγάλη κεραία που κρέμεται από το κλαδί», αφ' ενός αναφέρεται σ' ένα νέο τύπο όπλου που θα αναπτυχθεί : ένα είδος ραδιοκύματος, το οποίο σε ορισμένες συχνότητες μπορεί να είναι θανατηφόρο ή να προκαλέσει έντονο πόνο στις νευρικές απολήξεις και να καταστρέψει ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, αναφέρεται επίσης, στις εντολές των αξιωματούχων που ανακοινώθηκαν μέσω ραδιοφώνου από τον υπολογιστή. Το «κλαδί» αναφέρεται σ' αυτό το τμήμα του υπολογιστή, που έπαθε βλάβη και διακλαδίστηκε σε διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτή που έπρεπε.
Οι δύο χώρες που εμπλέκονται στο επεισόδιο είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Η Μεγάλη Βρετανία θα είναι επιθετική απέναντι στη Γαλλία χωρίς προφανή αιτία, και η Γαλλία θα πληγεί σοβαρότατα απ' αυτό, τόσο φυσικά όσο και οικονομικά και πολιτικά. Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Μεγάλης Βρετανίας θα είναι ιδιαίτερα τεταμένες μέχρι να βρεθεί τι πήγε στραβά.