3.13 Οι Κένεντι, μετενσάρκωση των Ρωμαίων αδελφών Γράκχων


Ο ξαφνικός θάνατος της εξέχουσας φυσιογνωμίας
θα αλλάξει και θα φέρει άλλον στην κυβέρνηση.
Σύντομα, αλλά πολύ αργά, ανεβαίνει σε ψηλή θέση, σε νεαρή ηλικία,
στην ξηρά και στη θάλασσα θα πρέπει να τον φοβούνται. (IV-14)


Το τετράστιχο αυτό αναφέρεται στους αδελφούς Κένεντι. Ήξερα πως θα υπάρξουν σημαντικοί άνθρωποι στις μέρες σας, και οι Κένεντι είναι σίγουρα ανάμεσά τους, η δύναμή τους όμως ήταν γραφτό να εξασθενήσει.
Οι αδελφοί Κένεντι ήταν η μετενσάρκωση των Ρωμαίων αδερφών Γράκχων. Στις αρχικές μου αναζητήσεις δεν ήξερα αν πρέπει να πιστεύω στη μετενσάρκωση. Για αρκετό καιρό μού ήταν δύσκολο να τη δεχτώ. Τώρα, όμως, βλέπω τη μετανάστευση των ψυχών στον καθρέφτη, τους κύκλους των ψυχών μέσα στα ανθρώπινα σώματα και μπορώ να καταλάβω τη διαδικασία.


Αναφέρομαι και πάλι στην αρχαία Ρωμαϊκή ιστορία. Ο Τιβέριος και ο Γάιος Γράκχος, ήταν δύο αδέρφια που προσπάθησαν να εισάγουν πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του 2ου π.Χ. αιώνα. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στις ζωές αυτών των αδερφών και στις ζωές των αδερφών Κένεντι.


Η πιο αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθειά τους να περάσουν ένα νόμο με τον οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί ο μέσος άνθρωπος. Αντιμετώπισαν προβλήματα όπως, κρίση στη στρατιωτική εξουσία, και τους φτωχούς και άνεργους στην Ρώμη. Αντιμετώπισαν αντιδράσεις στις αλλαγές που δρομολόγησαν. Ο Τιβέριος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης όταν προσπάθησε να βάλει για δεύτερη φορά υποψηφιότητα ως δήμαρχος, μια πράξη που θεωρήθηκε αντισυνταγματική. Ο αδερφός του, ο Γάιος, προσπάθησε να εκδικηθεί τον θάνατο του αδερφού του μπαίνοντας στην πολιτική και συνεχίζοντας τα σχέδια του αδερφού του. Ο Γάιος θεωρήθηκε πιο πολύ δημαγωγός - ότι ξεσήκωνε τον λαό ενώ ο αδερφός του ήταν πιο αξιοπρεπής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Γάιος έγινε τόσο δημοφιλής που ανακηρύχθηκε ο χωρίς στέμμα βασιλιάς της Ρώμης. Λίγα χρόνια αφού είχε γίνει δημοφιλής έκανε το μοιραίο λάθος να περάσει ένα μη-δημοφιλή νόμο. Ο λαός εξεγέρθηκε και πάλι και ο Γάιος αυτοκτόνησε ενώ τον καταδίωκε στους δρόμους της Ρώμης το συμβούλιο της Γερουσίας. Ίσως το έκανε για να αποφύγει να έχει την ίδια μοίρα με τον αδερφό του. Μετά τον θάνατό του, οι Ρωμαίοι θανάτωσαν δύο χιλιάδες από τους οπαδούς του. Η χρονική περίοδος της βασιλείας των Γράκχων έχει καταχωρηθεί και ως Ρωμαϊκή επανάσταση. 
Αν αντιπαραβάλλετε τα ιστορικά γεγονότα θα διαπιστώσετε πόσα κοινά σημεία έχουν οι ιστορίες τους.