3.11 Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ


Τα κόκαλα των ποδιών και των χεριών κλειδωμένα,
λόγω του θορύβου το σπίτι είναι ακατοίκητο για πολύ καιρό.
Σκάβοντας στα όνειρα θα είναι αλλόκοτοι,
το σπίτι υγιές και κατοικημένο χωρίς θόρυβο. (VII-41)


Αναφέρεται σε διάφορα γεγονότα της Αμερικανικής Ιστορίας και είναι κι αυτό ένα από τα τετράστιχα με τις πολλές ερμηνείες. «Το σπίτι» αναφέρεται στον Λευκό Οίκο. Ένα από τα ήσσονος σημασίας γεγονότα που είδα ήταν το σκάνδαλο του Γουότεργκέϊτ. Κάνω μία νύξη γι' αυτό καθώς είναι κάτι δυσάρεστο που θα συνέβαινε, όχι απαραίτητα αναπόφευκτο.


Με άκρα μυστικότητα, οι πρόεδροι της υποτιθέμενης ελεύθερης χώρας, κάνουν σταθερά κατάχρηση της δύναμής τους σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό. Χρειαζόταν να συμβεί κάτι που να τους ταρακουνήσει αλλά να ταρακουνήσει και τον κόσμο ώστε να πάψει να ζει αυτάρεσκα και μακάρια.


Θα υπάρξει στο μέλλον μια εποχή μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, ακόμα μεγαλύτερης από αυτήν της εποχής του Βιετνάμ. Βλέπω κάτι σαν ένα δικαστικό σώμα ενόρκων, η καταδίκη, όμως, δεν μπορεί να αποφασιστεί στο δικαστήριο, αλλά εφαρμόζεται στις εκλογές. Θα γίνουν, δηλαδή, εκλογές και ο λαός θα είναι το σώμα των ενόρκων, η δε ψήφος του θα είναι απόλυτα μοιρασμένη ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους.
Η εκλογική επιτροπή δεν θα μπορεί να βγάλει την απόφαση λόγω της απόλυτης ισοψηφίας που θα επικρατεί σ' ολόκληρη τη χώρα, και προσωρινά θα παγώσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Οι άνθρωποι θα κραυγάζουν υπέρ του όποιου υποψήφιου ψήφισε ο καθένας κι αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή σ' όλο το έθνος. Θα είναι ένα ευαίσθητο θέμα λόγω και της παγκόσμιας κατάστασης γενικότερα, τη συγκεκριμένη στιγμή.

Έτσι, αν ένας από τους δύο υποψήφιους αναλάβει την προεδρεία, θα υπάρξει κίνδυνος εμφυλίου πολέμου ή, το λιγότερο, μιας επανάστασης. Θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να καταλήξουν σ' ένα συμβιβασμό και να προκηρύξουν νέες εκλογές, με κάποιον αποδεκτό από όλους υποψήφιο, ο οποίος να μπορεί να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, με ειρηνικό τρόπο. Με τη φράση «σκάβοντας στα όνειρα» εννοώ ότι στη διάρκεια της προσπάθειας να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα, θα υπάρξει πολλή ρητορεία.
Θα ακουστούν πολλά περί πατριωτισμού και αγάπης προς την πατρίδα και άλλα παρόμοια, και θα έρθουν στο προσκήνιο τα όνειρα των πατέρων-ιδρυτών του έθνους.

Στην περίπτωση του Γουότεργκέϊτ, «τα κόκαλα των χεριών και των ποδιών κλειδωμένα», αναφέρεται στον πρόεδρο που έκανε κατάχρηση των δυνάμεων της CIA προς όφελος του πολιτικού του κόμματος και εναντίον του αντίπαλου κόμματος. Ήταν σαν να κόβεις το χέρι σου ή να κόβεις τη μύτη σου για να χωρίσεις στα δύο το πρόσωπο σου, δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα επιθυμούν να εργαστούν για το καλό του έθνους. Κι αφήνουν ασήμαντα πράγματα, κομματικές διαφορές να μπαίνουν ανάμεσα τους και να γίνονται τεράστια. Ο Πρόεδρος έκανε κατάχρηση εξουσίας την περίοδο των εκλογών εναντίον του άλλου κόμματος, δημιουργώντας μεγάλο θόρυβο ...

Με άλλα λόγια, το Γουότεργκέϊτ. (Ένα γλωσσοπαίγνιο : το άνοιγμα μιας πύλης νερού - water gate - θα δημιουργούσε μεγάλο θόρυβο - «λόγω του θορύβου το σπίτι είναι ακατοίκητο για πολύ καιρό»). Τα πράγματα δεν ηρέμησαν παρά μόνο όταν ο Πρόεδρος παραιτήθηκε απ' τη θέση του κι αντικαταστάθηκε από κάποιον άλλον.
Σημείωση : Μπορούμε τώρα να καταλάβουμε την αναλογία. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιος έπρεπε να διοριστεί για να καλύψει τη θέση μέχρι να εκλεγεί αρμοδίως ένας πρόεδρος. Αυτό εννοεί όταν λέει ότι «το σπίτι είναι ακατοίκητο». Υπήρξε μία χρονική περίοδος στο Γουότεργκέϊτ αλλά και στο μελλοντικό γεγονός, κατά την οποία η χώρα κυβερνιόταν από κάποιον που δεν είχε εκλεγεί απ' τον λαό.

Ο άνδρας που διορίστηκε - ο Τζέραλντ Φορντ - ήταν σε πολύ λεπτή θέση, γιατί όταν απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στον Πρόεδρο, εκείνος είχε μόλις διοριστεί Αντιπρόεδρος. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος παραιτήθηκε και ο ίδιος έγινε Πρόεδρος χωρίς ποτέ να πάρει ούτε μία ψήφο από κανέναν, εκτός από τους ψηφοφόρους της εκλογικής του περιφέρειας, στο Μίτσινγκαν. Ο Φορντ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν ζήτησε ποτέ να του συμβεί κάτι τέτοιο ούτε είχε βλέψεις για την προεδρεία. Ωστόσο, τα κατάφερε πολύ καλά δεδομένων των συνθηκών και ο τρόπος που χειρίστηκε την όλη κατάσταση, έφερε πολλά καλά στο κάρμα του. «Το σπίτι ήταν κατοικημένο», αλλά ήταν «ακατοίκητο» όταν δεν υπήρχε εκλεγμένος πρόεδρος. Αυτή η άλλη ερμηνεία για τις εκλογές είναι πιο σημαντική, γιατί το επεισόδιο του Γουότεργκέιτ έχει ήδη περάσει.

Τον επόμενο χρόνο θα ανακαλυφθούν από μία πλημμύρα,
δύο εκλεγμένοι αρχηγοί, ο πρώτος δεν θα κρατήσει'
καταφύγιο για τον ένα η απόδραση στις σκιές,
λεηλατημένο το σπίτι του πρώτου θα μείνει. (ΙΧ-4)


Η «πλημμύρα» είναι μεταφορικά η εποχή του Γουότεργκέϊτ στην Αμερικανική ιστορία. Οι «δύο εκλεγμένοι αρχηγοί» είναι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Ο ένας θα παραμείνει και ο άλλος - ο Σπύρος Άγκνιου - θα βρει καταφύγιο κρυβόμενος «στις σκιές», δηλαδή θα παραιτηθεί αντί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Στα χρόνια που θάρθουν όταν θα εξετάζετε τα δικαστικά αρχεία θα διαπιστώσετε ότι άδικα ο Άγκνιου κατηγορήθηκε συνολικά. Κι ότι ο Νίξον διέφυγε των κατηγοριών παραιτούμενος πριν του απαγγελθούν κατηγορίες. Το «λεηλατημένο σπίτι» είναι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ που δέχθηκε ένα πλήγμα με μακροχρόνιες συνέπειες.


Ο κήπος του κόσμου κοντά στη νέα πόλη,
στο δρόμο με τα κούφια βουνά,
θα αιχμαλωτιστεί και θα ριχτεί στη δεξαμενή,
θα εξαναγκαστεί να πιεί νερό δηλητηριασμένο με θειάφι. (Χ-49)


Ο «κήπος του κόσμου» αναφέρεται στη Νέα Υόρκη δεδομένου ότι τεράστιες ποσότητες τροφής καλλιεργούνται εκεί, και έχει τόσο πλεόνασμα που θα μπορούσε να θρέψει όλο τον κόσμο. Στα Βραχώδη Όρη υπήρξε πρόσφατα ή θα υπάρξει «μία νέα πόλη στο δρόμο με τα κούφια βουνά» χτισμένη στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος. Θα είναι μία πλήρης πόλη με όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για τους κατοίκους της.

Θα συνορεύει με εκτεταμένους υπόγειους χώρους, βαθιά μέσα στις κοιλότητες των βουνών, όπου είναι αποθηκευμένα μυστικά αρχεία και άλλα συναφή. Θα συμβεί κάποιο είδος τήξης σ' έναν πυρηνικό αντιδραστήρα. Το νερό που θα εισαχθεί με αντλία μέσα στον αντιδραστήρα για να τον ψυχράνει δεν θα είναι απόλυτα καθαρό. Θα γίνει ένα λάθος και κάποιο στοιχείο του νερού θα αντιδράσει με τα ραδιενεργά στοιχεία του αντιδραστήρα και θα προκληθεί ένα ατύχημα. Το δηλητήριο στο οποίο αναφέρεται το τετράστιχο - «νερό δηλητηριασμένο με θειάφι» - αφορά σε ραδιενεργό δηλητήριο και όχι σε συμβατικό.
Ο αντιδραστήρας βρίσκεται μέσα στις κοιλότητες του βουνού αλλά επειδή η πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα υπάρξει κίνδυνος και για τους κατοίκους της. Η πόλη βρίσκεται εκεί λόγω του αντιδραστήρα, με κατοίκους της τους τεχνικούς και κάποιους άλλους.


Σημείωση : Είναι πιθανό να αναφέρεται στις εγκαταστάσεις NORAD στα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο. Στο βιβλίο του "Μεγάλα Μυστικά", ο William Poundstone αναφέρει τη μυστική πόλη, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει τους υψηλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Η πόλη έχει χτιστεί μέσα στις κοιλότητες του Όρους Weather, 72 χλμ. δυτικά της Ουάσινγκτον.

Είναι μία εντελώς υπόγεια πόλη, αποτελούμενη από κυβερνητικά κτίρια, καφετέριες και νοσοκομεία. Είναι εντελώς αυτόνομη με το δικό της υδραγωγείο, αποθήκες τροφίμων, και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Επί του παρόντος, είναι επανδρωμένη με εκατοντάδες κυβερνητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς επιστήμονες και εργάτες. Υπάρχει ακόμα εκεί μία υπόγεια τεχνητή λίμνη.