3.10 ΗΠΑ : αστείρευτη πηγή παγκόσμιων εξελίξεων


Μια αλεπού θα εκλεγεί χωρίς να προφέρει ούτε μια λέξη,
θα εμφανίζεται δημόσια σαν άγιος τρώγοντας ψωμί από σίκαλη.
Μετά, ξαφνικά θα μετατραπεί σε τύραννο
ποδοπατώντας τα λαρύγγια και των πιο μεγάλων αντρών. (VIII-41)


Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους θα δημιουργήσει μεγάλη αστάθεια στη χώρα του΄ στη διάρκεια της θητείας του, θα αλλάξει τον ρου της Αμερικανικής ιστορίας. Ως πονηρή «αλεπού», που «θα εκλεγεί χωρίς να προφέρει ούτε μια λέξη», έχει μελετήσει για χρόνια τον τρόπο που χειραγωγείται ο λαός της Κίνας από τους ηγέτες του και  αυτόν εφαρμόζει ...


Θα εισέλθει μοχθηρός, δυσάρεστος, διαβόητος,
τυραννώντας τη Μεσοποταμία.
Όλοι οι φίλοι της μοιχαλίδας,
η χώρα τρομακτική και μαύρη στην όψη. (VIII- 70)


Η εισβολή των Αμερικανών στη «Μεσοποταμία» - το αρχαίο Ιράκ - το άγαλμα της Ελευθερίας θα είναι «η μοιχαλίδα» αφού η ελευθερία εκπορνεύτηκε σε μια τρομακτική χώρα, τις ΗΠΑ. Είναι μοιχαλίδα προς τους συμμάχους της καθώς τους έχει προδώσει όλους.


Τα ομοιώματα από χρυσό και ασήμι πληθωρισμένα,
που μετά την κλοπή πετάχτηκαν στη λίμνη, με την ανακάλυψη
ότι όλα έχουν εξαντληθεί και διασπαθιστεί από το χρέος,
όλα τα χρέη και οι οφειλές θα εξαφανισθούν (VIII-28).


Θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή στις Η.Π.Α. καθώς εσφαλμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί θα οδηγήσουν την οικονομία σε κατάρρευση. Η Αμερική τελικά θα επιβιώσει, θα χρειαστεί όμως να γίνουν ριζικές αλλαγές.


Το βασίλειο θα χάσει εξαπατημένο τις δυνάμεις του,
ο στόλος θα είναι παροπλισμένος και οι κατάσκοποι ελεύθεροι
Οι δύο που προσποιούνται πως είναι φίλοι θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για να ξυπνήσουν ύστερα από πολύ καιρό, το μίσος (VII-33).


Η κατάσταση θα λάβει διαστάσεις ενός νέου εμφυλίου πολέμου για τη χώρα αυτή, ο λαός της οποίας θα διχαστεί.


Ο θησαυρός τοποθετήθηκε σε ένα ναό από δυτικούς πολίτες.
Έχει κρυφτεί αυτό το μυστικό μέρος,
το ναό θα ανοίξουν με άπληστους συνδέσμους.
Αιχμάλωτος, γοητευμένος, ένα τρομερό θύμα στη μέση. (Χ-81)


Και αυτό το τετράστιχο αφορά στη διαφθορά μέσα στους κόλπους της Αμερικανικής κυβέρνησης και το πώς το πλούσιο αυτό έθνος δεν φροντίζει τους ανθρώπους του ούτε το περιβάλλον του. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, δεν μπορεί πια να ελεγχθεί τίποτα. Ο πλούτος έχει συγκεντρωθεί στα χέρια των ολίγων. Αλλά θα γίνει τέτοια κάθαρση που αυτή η χώρα δεν έχει ξαναδεί. Θα είναι συγκλονιστικό.


«Ο θησαυρός τοποθετήθηκε σε έναν ναό από δυτικούς πολίτες. Έχει κρυφτεί αυτό το μυστικό μέρος», σημαίνει πως όλα αυτά είναι άγνωστα στο μέσο άνθρωπο. Όταν όμως έρθουν στο φως τα στοιχεία της διαφθοράς και της απληστίας, - «το ναό θα ανοίξουν με άπληστους συνδέσμους. Αιχμάλωτος, γοητευμένος, ένα τρομερό θύμα στη μέση» - θα υπάρξουν πολλές παραιτήσεις, το κόμμα που έχει την εξουσία θα πέσει. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας : θα αναλάβει μια προσωρινή κυβέρνηση. Θα είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά που κάποιος από το τρίτο ή και το τέταρτο σε πλειοψηφία κόμμα θα κληθεί να αναλάβει την εξουσία.