2.7 Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η κυριαρχία έμεινε σε δύο, θα την κρατήσουν για πολύ μικρό διάστημα.
Αφού περάσουν τρία χρόνια και επτά μήνες, θα πάνε σε πόλεμο.
Οι δύο παρθένες θα επαναστατήσουν εναντίον τους΄
ο νικητής γεννιέται μετά σε Αμερικανικό έδαφος. (IV -95)


Το τετράστιχο έχει πολλαπλά νοήματα, όλα όμως αναφέρονται στην ίδια σειρά γεγονότων που σχετίζονται με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η κυριαρχία έμεινε σε δύο» αναφέρεται στους δύο βασικούς δικτάτορες που προσπάθησαν να κατακτήσουν τον κόσμο, και πάλεψαν μεταξύ τους για την κυριαρχία : τον ηγέτη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και τον ηγέτη της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.

Ο Χίτλερ προσπαθούσε να καταλάβει τη Ρωσία και την Ευρώπη και τελικά σκόπευε να προσπαθήσει να καταλάβει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ιάπωνες είχαν καταλάβει τη Μογγολία, τη Σιβηρία, την Κίνα, την Ινδία, την Αυστραλία και αυτό το τμήμα του κόσμου. Σχεδίαζαν να βοηθήσουν στην κατάληψη της Αμερικής από την άλλη όχθη, έτσι ώστε οι λαοί του Δυτικού Ημισφαιρίου να πρέπει να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα. Εν τω μεταξύ, «σε Αμερικανικό έδαφος, γεννήθηκε ο νικητής», το στοιχείο δηλαδή που θα καθόριζε ποια πλευρά της διένεξης θα νικούσε΄ κι αυτό, δεν ήταν άλλο από την ατομική βόμβα.
Υπήρξαν δύο βασικοί επιστήμονες, ο νους των οποίων συνέλαβε το θεωρητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούσε να κατασκευαστεί η βόμβα. Στο τετράστιχο αυτό, έκανα και τη χρονολόγηση αυτής της διαμάχης. Η παράμετρος του χρόνου δίνεται από τη στιγμή που οι Αμερικανοί εμπλέκονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο : «τρία χρόνια και επτά μήνες αργότερα», θα είναι όταν οι Αμερικανοί, κατέχοντες τον «νικητή», θα τελειώσουν τον πόλεμο ρίχνοντας τη βόμβα και αλλάζοντας για πάντα την έννοια της βίας.
Οι «δύο παρθένες που θα επαναστατήσουν εναντίον τους» είναι οι δύο επιστήμονες, που όχι μόνο επαναστάτησαν κατά των δικτατόρων, που προσπαθούσαν να καταλάβουν τον κόσμο, αλλά και ενάντια στις συμβατικές ιδέες της εποχής. Κατόρθωσαν να σπάσουν το συμβατικό τρόπο σκέψης και να φέρουν στο προσκήνιο τις διάφορες θεωρίες και τις εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας.
Σημείωση : Σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή μυθολογία, Βέστα (Εστία) ήταν η θεά της οικογενειακής εστίας και της φωτιάς. Στην αρχαία Ρώμη υπήρχαν έξι παρθένες (εστιάδες) που φρόντιζαν την ιερή φωτιά στον ναό. Οι επιστήμονες μπορούν να παρομοιαστούν με παρθένες (εστιάδες), αφού φρόντιζαν μια ιερή φωτιά, όταν ανακάλυψαν τη βόμβα.

Αυτός που θάφτηκε θα βγει από τον τάφο,
και θα κάνει τον δυνατό της γέφυρας να δεθεί με αλυσίδες.
Ο Μεγάλος της Λωραίνης θα δηλητηριαστεί με αυγά πέστροφας,
από τον Μαρκήσιο Ντυ Ποντ. (VII -24)


«Αυτός που θάφτηκε» και «θα βγει από τον τάφο» είναι η Γερμανία κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα προσπαθήσει να ανακτήσει τις δυνάμεις της με προσωρινό αποτέλεσμα. Η αποτυχία της να καταλάβει τη Ρωσία συμβολίζεται με το «θα δηλητηριαστεί με αυγά πέστροφας», καθώς το χαβιάρι είναι διαχρονικά ένα από τα κυριότερα προϊόντα που παράγει η χώρα αυτή. Ο Χίτλερ αθέτησε όλες τις συμφωνίες ειρήνης και αιφνιδίασε τις γειτονικές χώρες με τη απρόσμενη δύναμή του: παρόλο που επρόκειτο για «δυνατές» χώρες, «τις έκανε να δεθούν με αλυσίδες» καθώς δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν.