2.8 Διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας


Μια μέρα οι δύο μεγάλοι ηγέτες θα γίνουν φίλοι΄
η μεγάλη τους δύναμη θα παρουσιαστεί ενισχυμένη.
Η νέα γη θα βρίσκεται στον κολοφώνα της δύναμής της
στον άνθρωπο του αίματος ανακοινώνεται ο αριθμός. (II -89)


Αναφέρεται στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την κομμουνιστική Κίνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρ. Νίξον - δύο ισχυροί άνδρες, «δύο μεγάλοι ηγέτες» που «θα γίνουν φίλοι». Εκείνη την εποχή, «η νέα γη» - δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες - βρισκόταν στον «κολοφώνα» της στρατιωτικής της «δύναμης». Από οικονομική και νομισματική άποψη, το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πολύ ισχυρό στη διεθνή αγορά. «Ο αριθμός που ανακοινώθηκε στον άνθρωπο του αίματος», ήταν ο τελικός αριθμός των τραυματιών από τον Πόλεμο του Βιετνάμ που ανακοινώθηκαν στον Πρόεδρο Νίξον, αφού έδωσε τέλος στην Αμερικανική ανάμιξη στη διαμάχη αυτή.
Ο Πρόεδρος Νίξον αποκαλείται «ο άνθρωπος του αίματος» χωρίς να είναι αυτός ο κύριος υπεύθυνος. Η ευθύνη βαραίνει τους ώμους του προηγούμενου προέδρου, του Προέδρου Τζόνσον. Τον αποκαλούν, όμως, άνθρωπο του αίματος επειδή ήταν Αρχιστράτηγος κατά τη διάρκεια των πιο αιματηρών χρόνων του πολέμου αυτού, ακόμα κι αν πέτυχε, κατά γενική ομολογία, να δώσει ένα τέλος στην Αμερικανική ανάμιξη στη διαμάχη αυτή. Γνωρίζουμε βέβαια ότι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ακόμα αναμειγμένες και ποτέ δεν έπαψαν να έχουν ανάμιξη σ' αυτή την ιστορία. Ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα, πλην όμως σιωπηλά. Γι' αυτό και ανακαλύπτονται σποραδικά Αμερικανοί αιχμάλωτοι, που ακόμα κρατούνται εκεί.
Γιατί ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν δήθεν την ανάμιξη τους και το Αμερικανικό κοινό αγνοεί πλήρως την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, οι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν καλά τις Αμερικανικές αυτές υπηρεσίες. Ως εκ τούτου θεωρούν λογικό να κρατούν Αμερικανούς αιχμαλώτους.