2.6 Χίτλερ, ο Αντίχριστος Νο 2

Πολλά τετράστιχα, επίσης, αναφέρονται στον Χίτλερ. Τα περισσότερα έχουν ερμηνευτεί με ακρίβεια, ιδιαίτερα όταν ο Νοστράδαμος, αναφερόμενος στον Χίτλερ, χρησιμοποιεί τον αναγραμματισμό «Χίσλερ». Ακολουθούν τρία τετράστιχα που δεν είναι τόσο προφανή.


Καμένος, σε αποπληξία αλλά όχι νεκρός,
θα βρεθεί με τα χέρια καταφαγωμένα΄
όταν η πόλη καταδικάσει τον αιρετικό,
ο οποίος, όπως τους φάνηκε, είχε αλλάξει τους νόμους τους. (ΙΙΙ-36)


Αναφέρομαι στην αυτοκτονία και το θάνατο του Χίτλερ και ό,τι απέμεινε απ' αυτόν όταν ανακαλύφθηκε στο υπόγειο καταφύγιο. «Τα χέρια του», που φαίνονται «καταφαγωμένα», συμβολίζουν την τεράστια δύναμη που είχε κάποτε και που τώρα είχε γίνει θρύψαλα. Και οι σύμμαχοι είχαν αρχίσει, κατά κάποιο τρόπο, να γκρινιάζουν στα σύνορά του.

«Σε αποπληξία» εννοεί ότι είναι κάποιος κατακυριευμένος από οργή, κάποιος που έχει χτυπηθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, το οποίο έχει πιθανώς προκληθεί από την απώλεια της αυτοκυριαρχίας του. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορούσε να ελέγξει τα συναισθήματα και τα πάθη του, και παρασυρόταν εύκολα απ' αυτά. Άρχιζε να μιλάει για ένα θέμα, και στη συνέχεια εκνευριζόταν από μόνος του και άφηνε τα συναισθήματά του να τον φέρουν στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού.

Η πόλη έλεγε συνεχώς «Χάϊλ Χίτλερ», τον μιμούνταν, έλεγαν πόσο τέλειος ήταν και άλλα παρόμοια. Αλλά μετά το θάνατό του, τον καταδίκασαν πολύ σύντομα γιατί είχε αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των πραγμάτων, μετατρέποντας μία δημοκρατία σε μία δικτατορία : «όταν η πόλη καταδικάσει τον αιρετικό, ο οποίος, όπως τους φάνηκε, είχε αλλάξει τους νόμους τους».

Ο Χίτλερ πέθανε πράγματι μέσα σ' εκείνο το καταφύγιο. Τα υψηλόβαθμα στελέχη του Ναζιστικού κόμματος, που επέζησαν και απέδρασαν στη Νότιο Αμερική και αλλού, άφησαν αυτή την ιδέα να διαδίδεται ώστε να βοηθηθούν στις προσπάθειες τους να διατηρήσουν τον έλεγχο σε ό,τι είχε απομείνει από το Ναζιστικό κόμμα. Κι ακόμα για να δώσουν ελπίδα στους οπαδούς, που είχαν απομείνει, ότι θα αναλάβουν και πάλι την εξουσία και τη δόξα τους.

Εκεί όπου θα εκλεγεί ένας βασιλιάς εναντίον του λαού του,
ένας κάτοικος του Μπλουά θα υποτάξει τη συμμαχία.
Το Μαμμές, η Κόρντοβα και οι Δαλματοί,
έπειτα από τους επτά θα βγει μια σκιά για τον βασιλιά, νέα χρήματα και νεκρά φαντάσματα. (Χ-44)


Ο τρόπος με τον οποίο ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία περιγράφεται με το «από τους επτά θα βγει μια σκιά για το βασιλιά». Ένας από τους συμβούλους του προκατόχου τού Χίτλερ πρόδωσε τον αρχηγό του κατά την εκλογική διαδικασία, έτσι ώστε ο Χίτλερ πήρε την εξουσία με νοθεία. Τα «νέα χρήματα» αναφέρονται στο σχέδιό του να ξεπληρώσει το χρέος της Γερμανίας και τα «νεκρά φαντάσματα» στους παλαιούς ηγέτες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που δεν ήθελαν τον Χίτλερ.


Σε τρεις καμινάδες ο νεαρός Νέρων
θα κάνει τις ζωντανές σελίδες να καούν στην πυρά.
Ευτυχισμένος όποιος βρεθεί μακριά από τέτοια συμβάντα,
τρεις από την οικογένειά του θα τον παγιδεύσουν μέχρι θανάτου. (ΙΧ-53)


Ο «νεαρός Νέρων» είναι φυσικά ο Χίτλερ και οι «τρεις καμινάδες» συμβολίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανάτου. Ο Χίτλερ δεν πλησίασε ποτέ ο ίδιος ένα τέτοιο στρατόπεδο, δήλωνε όμως ευτυχής με το αποτρόπαιο έργο που γινόταν εκεί. Παρομοίασα τους ανθρώπους που καίγονταν με «ζωντανές σελίδες» γιατί πιστεύω ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι ένα ζωντανό βιβλίο, του οποίου οι σελίδες γράφονται και διαβάζονται με την πάροδο του χρόνου.