2.5 Η ρήψη της ατομικής βόμβας

Αρκετά τετράστιχα αφορούν στη ρήψη της ατομικής Βόμβας στην Ιαπωνία κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος ο Νοστράδαμος λέει ότι ακόμα και αν αφιέρωνε στο γεγονός αυτό και τα χίλια του τετράστιχα, πάλι λίγα θα ήταν. Ακολουθούν τρία από αυτά :


Πάδοβα, Βερόνα, Βιτσέντζα, Σαραγόσα,
σπαθιά που στάζουν αίμα από μακρινές χώρες.
Μία πολύ μεγάλη συμφορά θα έρθει με το τεράστιο κέλυφος,
η ανακούφιση κοντά, αλλά η γιατρειά πολύ μακριά. (III -75)


Το τετράστιχο αναφέρεται και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Τα ονόματα των πόλεων που αναφέρονται στην αρχή, είναι μέρη που έπαιξαν ρόλο-κλειδί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αιτία που προκάλεσε το ξέσπασμα και των δύο Πολέμων ήταν η σύγχυση και το μπέρδεμα της πολιτικής στην Ευρώπη. Αν δεν είχε γίνει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν θα γινόταν ούτε ο Δεύτερος. Η συμφορά που ήρθε από το «τεράστιο κέλυφος» ήταν οι ατομικές βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία. Υπήρχε εκεί μία «μικρή, ελάχιστη ανακούφιση» για τα θύματα, αλλά «η γιατρειά» έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που ήταν «πολύ μακριά».


Ζωντανή φωτιά θα ελευθερωθεί και κρυμμένος θάνατος,
με φόβο από το εσωτερικό τρομακτικών σφαιρών.
Τη νύχτα η πόλη θα μετατραπεί σε ερείπια από το στόλο,
η πόλη στις φλόγες, πρόσφορη για τον εχθρό. (V -8)


Η ακτινοβολία από τις ατομικές βόμβες που έπεσαν στην Ιαπωνία έκαιγε σαν «ζωντανή φωτιά», αλλά οι άνθρωποι δεν πέθαναν αμέσως, όπως θα συνέβαινε με μία κανονική φωτιά, αλλά έπρεπε να ζήσουν όλη την αγωνία που πέρασαν μέχρι να ξεψυχήσουν. «Ο στόλος» αναφέρεται στα Γερμανικά αεροπλάνα που πέταξαν πάνω από «την πόλη» του Λονδίνου και τη βομβάρδισαν, «μετατρέποντας την σε ερείπια». Οι «τρομακτικές σφαίρες» ήταν φωτιστικά βλήματα. Καθώς ήθελαν να παράγουν κάποιο φως ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τους στόχους τους, έριχναν σφαίρες με εκρηκτικά υγρά, τα οποία ανεφλέγοντο με την πρόσκρουση, κι έτσι το φως τούς βοηθούσε να κατευθύνουν τις καταστροφικές βόμβες στο στόχο τους. Στη διάρκεια του Πολέμου, ο κόσμος έκανε συνεχώς συσκότιση.
Παρόμοια περιγραφή δίνεται και από το επόμενο :


Φωτιά στο χρώμα του χρυσού πέφτει από τον ουρανό στη γη,
χτυπημένο από τον μεγάλο γεννημένο, φαντασμαγορικό θέαμα.
Μεγάλη σφαγή της ανθρωπότητας΄ ένας ανηψιός αρπάζεται από τον μεγάλο,
θάνατος του θεατή, ο υπερήφανος διαφεύγει. (ΙΙ-92)


Ο «ανηψιός που αρπάζεται από τον μεγάλο» είναι ένας νεαρός συγγενής του Ιάπωνα Αυτοκράτορα - του «υπερήφανου» -, ο οποίος σώζεται καθώς οι ΗΠΑ δεν βομβάρδισαν το Τόκυο.