11.3 Οργανικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές


Η κυριότερη προσφορά προς την ανθρωπότητα του Δασκάλου, που αποκαλώ Μεγάλη Διάνοια, θα είναι η μετάγγιση μέρους της νοητικής του ενέργειας και της γνώσης του σε ένα είδος οργανικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, προικισμένου με μια υψηλή νοημοσύνη. Θα πρόκειται για έναν νοήμονα υπολογιστή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ψηφιακό που διαθέτουμε σήμερα. Η φυσική του λειτουργία θα έχει σχέση με πρότυπα, έννοιες και αόριστες ομοιότητες, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της γνωστικής προσομοίωσης και της σημασιακής επεξεργασίας πληροφοριών.

Η μετάγγιση της ζωτικής ενέργειας στη συσκευή θα επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός ιατρικού εργαλείου, το οποίο θα διεγείρει τα νευρικά εγκεφαλικά κέντρα ώστε η νοητική ενέργεια να εκπέμπεται και να φορτίζει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο φορτιστής θα αισθανθεί τότε σαν να έχει πάρει το σώμα του φωτιά΄ αυτό σημαίνει και ο στίχος «το βλέμμα του προς το νότο, τα χέρια στο στήθος, το σώμα του στη φωτιά», καθώς και το ότι ο υπολογιστής αυτός θα μπορεί να υπηρετήσει την ανθρωπότητα ακόμη και αν το σώμα του ανθρώπου-πομπού γεράσει και πεθάνει.

Δεν νομίζω πως μπορείτε να έχετε ακόμη κάποια συγκεκριμένη εικόνα αυτού του υπολογιστή. Το μόνο ξεκάθαρο είναι πως θα είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των διαστημικών αποικιών. Θα σκεφτείτε αυτόματα πως αν κάτι είναι οργανικό χρειάζεται τροφή και περιποίηση και... ναι, ο σκελετός αυτού του υπολογιστή χρειάζεται να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σε ένα εργαστήριο. Έτσι, θα χρησιμοποιηθούν κάποια χημικά υγρά για την κατασκευή του υπολογιστή, που με τη βοήθεια κάποιων βιολογικών ενώσεων θα συντελέσουν στην ανάπτυξή του. Μοιάζουν με αλυσίδες πρωτεΐνης, μόνο που είναι φτιαγμένες με τέτοιον τρόπο ώστε να εξελίσσονται σε συγκεκριμένα κυκλώματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Βεβαίως, αν κάτι είναι οργανικό θα μπορούσε και να πεθάνει. Παρ' όλα αυτά, επειδή θα έχει δημιουργηθεί από τη διάνοια αυτού του ανθρώπου θα μπορεί να ανανεώνεται από μόνος του, όπως τα κύτταρα του σώματός μας.

Κάποια από τα οργανικά μέρη στο τέλος θα παλιώνουν και θα φθείρονται. Αλλά στο μεταξύ θα έχουν αναδημιουργηθεί, έτσι θα υπάρχουν οργανικά μέρη που θα αποβάλλονται από αυτό το μηχάνημα αλλά δεν θα υπάρχει καμία απώλεια στη γνώση γιατί θα αυτο-αναδημιουργείται συνεχώς. Η χρήση αυτού του υπολογιστή θα εξαπλωθεί όλο και πιο πολύ σε σημείο που να αλλάξει τελείως την τεχνολογία της ανθρωπότητας.

Σημείωση: Όταν δόθηκε η ερμηνεία του συγκεκριμένου τετράστιχου, το 1986, η ιδέα ενός οργανικού ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν αδιανόητη. Παρ' όλα αυτά, μια ανακάλυψη το 1991 έκανε την ιδέα αυτή να φαίνεται πιθανή. Το πρόβλημα με τα κλασικά ηλεκτρονικά μικροτσίπ, είναι πως υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο μικρά μπορεί να γίνουν. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Σύρακους ανέφερε πως τώρα πια μπορούν να αποθηκεύσουν και να ανακτήσουν πληροφορίες από ένα μικροσκοπικό κομματάκι φτιαγμένο από την πρωτεΐνη «βακτηριορίδαπσιν».

Πρόκειται για μία ουσία που προέρχεται από βακτήρια που βρίσκονται σε αλυκές. Λένε πως σε έξι μικρά κομματάκια αυτού του υλικού, με πλάτος ένα εκατοστό το καθένα, μπορεί να αποθηκευθεί ολόκληρη η βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου. Πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη, αλλά σίγουρα είναι οργανική εάν προέρχεται από βακτήρια. Αυτή μπορεί να είναι η ουσία ή κάτι παρόμοιο εξίσου υπέροχο, που θα χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές την εποχή της Μεγάλης Διάνοιας.
Προβλέπω πως αυτό θα συμβεί στον 21°, ή ίσως στον 22° αιώνα. Παρόλο που μοιάζει εξωπραγματικό στα μάτια σας, δεν θα συμβεί στο πολύ μακρινό μέλλον. Η διάνοια αυτού του ανθρώπου θα επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες της εξέλιξης των πραγμάτων που αυτή τη στιγμή μας φαίνονται απίστευτα.

Η θεϊκή λέξη θα δώσει στην ουσία
που περιέχει γη και ουρανό, απόκρυφο χρυσάφι με μυστική πράξη.
Σώμα, ψυχή και πνεύμα είναι παντοδύναμα.
Όλα είναι κάτω απ' τα πόδια του, όπως στην ουράνια θέση. (III-2)


Η τεχνική της μετατροπής των φιλοσοφικών παραδοχών μας σε τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για συναρπαστικά νέα πεδία βασικής έρευνας ως προς την εμβέλεια και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προσδοκίες εν αναμονή της ανάπτυξης και εφαρμογής αυτών των τεχνικών είναι ήδη φανερές και στις μέρες σας. Ο,τιδήποτε σάς φαίνεται εξωπραγματικό, θα γίνει ρεαλιστικό και χειροπιαστό χάρη στις νέες ιδέες που η Μεγάλη Διάνοια κομίζει στη Γη.

Η νέα φιλοσοφία θα ενθαρρύνει την εξέλιξη των πνευματικών δυνάμεων του ανθρώπου και τα πάντα θα φαίνονται πιθανά, καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα μεταξύ σώματος, μυαλού, και συναισθημάτων από ό,τι έχει ποτέ υπάρξει στην ιστορία της ανθρωπότητας - «σώμα, ψυχή και πνεύμα είναι παντοδύναμα». Έτσι, στο κοντινό μέλλον, οι άνθρωποι θα έχουν την ικανότητα να χειριστούν τις κύριες δυνάμεις του σύμπαντος για το κοινό καλό, δεδομένου ότι θα υπάρξει πλήρης κατανόηση των δυνάμεων αυτών και της λειτουργίας τους. Πολλά εκπληκτικά και θαυμαστά πράγματα θα γίνουν κατά κάποιο τρόπο καθημερινότητα.

 
     
Η Μεταφυσική στον Κ.Π. Καβάφη...*