10.9 Τα ζώα διδάσκονται τη νοηματική γλώσσα


Όταν το ζώο δαμασμένο από τον άνθρωπο
αρχίσει να μιλάει μετά από μεγάλες προσπάθειες και δυσκολίες,
η αστραπή τόσο καταστροφική στο μεταλλικό ραβδί,
θα παρθεί από τη γη και θα κρεμαστεί στον αέρα. (III-44)


Επιστήμονες θα κατορθώσουν να διδάξουν σε ζώα να επικοινωνούν και να μιλούν με τους ανθρώπους με νοηματική. Πρόκειται για μία πνευματική κατάκτηση. Ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να κατανοήσει το βασίλειο των ζώων προσπαθώντας να επικοινωνήσει με αυτό. Ακόμα, η τεχνολογία του λέιζερ - «η αστραπή» - θα αναπτυχθεί πλήρως και θα χρησιμοποιηθεί για να εφοδιάζει με ενέργεια τη Γη σε διάφορα σημεία της.


Σημείωση : Αυτό φάνηκε να είναι μια παράξενη πρόβλεψη, αλλά όταν άρχισα την έρευνά μου, βρήκα ότι είχε ήδη συμβεί στη δική μας εποχή. Μερικές από τις προόδους που σημειώνονται στη συνομιλία με πρωτεύοντα θηλαστικά, συζητούνται στο τεύχος Οκτωβρίου 1978 του National Geographic. Στη δεκαετία του ΄60 ο Keith και η Cathy Hayes εργάστηκαν με έναν χιμπατζή για έξι χρόνια και πέτυχαν να τον μάθουν να λέει προφορικά κάμποσες λέξεις. Μετά, ο R . Allen και η Beatrice Gardner αντιλήφθηκαν ότι η δυσκολία του χιμπατζή να μάθει μια γλώσσα, δεν είχε να κάνει με ανοησία, αλλά κυρίως με την ανικανότητα να ελέγξει τα χείλια και τη γλώσσα.


Τότε αποφάσισαν να προσπαθήσουν να τον διδάξουν την Αμερικάνικη γλώσσα της νοηματικής (AMES LA), που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς κωφούς. Με απίστευτη υπομονή πέτυχαν να διδάξουν ένα χιμπατζή πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τη νοηματική γλώσσα. Το 1972 η Francine Patterson του Πανεπιστημίου Stanford της Καλιφόρνια, ξεκίνησε μία  παρεμφερή εργασία με έναν γορίλα. Οι επιστήμονες, προς έκπληξή τους, βρήκαν ότι ο γορίλας ήταν πιο ήρεμος και πιο προσεκτικός στην επικοινωνία του από τον χιμπατζή. Οι πίθηκοι δεν είναι μόνον  ικανοί να συνομιλούν με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας, αλλά τώρα χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με synthesizers λόγου.

Αυτό ήταν συνολικά  εντελώς αναπάντεχο και θεωρήθηκε τρομερό διότι, σύμφωνα με όλες τις αποδεκτές αντιλήψεις της φύσης των ζώων και των ανθρώπων, οι πίθηκοι δεν θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν τίποτα από όλα αυτά. Παραδοσιακά, τέτοια συμπεριφορά τη θεωρούσαν αποκλειστικά ανθρώπινη. Φαίνεται ότι ο Νοστράδαμος είδε στον σωστό χρονικό ορίζοντα αυτό το γεγονός, την τεράστια δηλαδή ανακάλυψη στις σχέσεις του ανθρώπου με τον κόσμο των ζώων.