9.9 Η μετατόπιση επηρεάζει τους ανθρώπους


Σκηνές αφάνταστου τρόμου. Τα νερά σχηματίζουν θεόρατα κύματα που υψώνονται και σκάνε στη γη. Παρασύρουν στο διάβα τους κτήρια και ανθρώπους σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σε μια άλλη σκηνή βλέπω ορδές από τεράστιες φωτιές που καταστρέφουν μια πόλη.


Επιπλέον μέσα σε όλες τις φυσικές καταστροφές θα υπάρχουν και καιρικές καταστροφές, καταιγίδες τόσο δυνατές που δεν έχουν συμβεί ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση για όσους επιζήσουν. Η έλλειψη καθαριότητας θα συμβάλει στην εξάπλωση ασθενειών και τροφικών δηλητηριάσεων.


Όταν θα γίνει η μετατόπιση του άξονα, το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνήσεων θα πέσει. Θα υπάρχει επαγρύπνηση και θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος για πολλά χρόνια, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν να ανασυγκροτούνται έπειτα από τις καταστροφές. Οι χώρες όπως τις ξέρουμε τώρα, δεν θα υπάρχουν πια. Τα πάντα θα χωριστούν σε πολλά μικρά δουκάτα και βασίλεια, όπως τα αποκαλώ.

Η κάθε ομάδα ανθρώπων που θα παραμείνει στενά δεμένη για αμοιβαία συνεργασία, θα πάρει τη θέση των σημερινών κυβερνήσεων. Θα σκοτωθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι από τις αλλαγές και τις αρρώστιες που δεν θα έχουν απομείνει πολλοί. Όσοι απομείνουν, θα ενωθούν σε μικρές ομάδες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές.

Οι δύο στρατοί δεν θα μπορέσουν να ενωθούν στα τείχη.
Εκείνη τη στιγμή το Μιλάνο και η Παβία θα τρέμουν.
Πείνα, δίψα και αμφιβολία θα βαρύνουν πάνω τους τόσο πολύ,
δεν θα έχουν ούτε ένα ίχνος κρέατος, ψωμιού ή προμηθειών. (IV-90).


Θα γίνουν πολλοί σεισμοί και θα έρθει ξηρασία. Η γη θα φτάσει στο σημείο οι στρατοί των χωρών να είναι άχρηστοι, επειδή δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα - «δεν θα μπορέσουν να ενωθούν στα τείχη» - σε κανένα σημείο του πλανήτη, γιατί ο κάθε άνθρωπος θα προσπαθεί να επιβιώσει στην καθημερινότητα. Το «Μιλάνο» και η «Παβία» αναφέρονται συμβολικά για να δείξουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται - καταστροφή, ξηρασία και πείνα είχαν πλήξει τις πόλεις αυτές και κατά το παρελθόν.


Μέσα από μια φριχτή πλημμύρα στην άμμο
ένα θαλάσσιο τέρας από άλλες θάλασσες θα βρεθεί΄
Κοντά στον τόπο θα δημιουργηθεί ένα καταφύγιο,
που θα κρατά τη Σαβόνα σκλάβα του Τουρίνου. (V-88)


Ένα θαλάσσιο κήτος, είδος προϊστορικού θηλαστικού, το οποίο πιστευόταν ότι είχε εξαλειφθεί, θα ξεβραστεί στην παραλία μετά από μία μεγάλη πλημμύρα. Έχει μήκος 6 μέτρα περίπου, και μοιάζει με αυτό που σήμερα ονομάζουμε δράκο. Τέτοια πλάσματα ζουν επί αιώνες σε υποθαλάσσιες σπηλιές, μακριά από τα ανθρώπινα πολιτισμικά κέντρα. Τα ονόματα «Σαβόνα» και «Τουρίνο» είναι συμβολικά και σχετίζονται με έναν αρχαίο μύθο σχετικό με το τέρας αυτό.
Θα υπάρξει έντονο ανθρώπινο ενδιαφέρον για την προστασία αυτού του «θαλάσσιου τέρατος»΄ θα κατασκευαστεί μάλιστα από ειδικούς ένα κατάλυμα κατάλληλο για τη διαβίωσή του : «κοντά στον τόπο θα δημιουργηθεί ένα καταφύγιο».


Από τα άπειρα δάκρυα που θα χυθούν,
από την κορυφή ως τη βάση και αντίστροφα,
μία ζωή θα χαθεί από ένα παιχνίδι με υπερβολική πίστη
θάνατος από δίψα σε μια μεγάλη ένδεια. (VIII-100)


Εδώ περιγράφεται ο χαμός της Ατλαντίδας από την ίδια ακριβώς αιτία και γι' αυτό το τετράστιχο αναφέρεται ταυτόχρονα και στο μέλλον. Οι άνθρωποι τότε δεν είχαν πόσιμο νερό - «θάνατος από δίψα σε μια μεγάλη ένδεια» - παρ' όλο που η γη βρέθηκε με περισσότερο νερό από ποτέ στην ιστορία της΄ το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Το κλίμα στην Ευρώπη και την Ασία θα αλλάξει, αλλά όχι αμέσως. Κάποιες περιοχές θα γίνουν πιο ψυχρές και κάποιες άλλες θα γίνουν πιο εύκρατες. Η Ρωσία δεν θα είναι τόσο ψυχρή όσο ήταν, αλλά το καλύτερο κλίμα θα είναι στο δυτικό ημισφαίριο.