10. Το Μακρινό Μέλλον


10.1 Η νέα φιλοσοφία


Ο κρυμμένος Ήλιος σε έκλειψη από τον Ερμή,
δεν θα τοποθετηθεί παρά δεύτερος στον ουρανό.
Ο Ερμής θα γίνει η τροφή του Ηφαίστου,
ο Ήλιος θα φαίνεται αγνός, λαμπερός και χρυσός. (IV-29).


Καθώς εκτυλίσσεται το Μεγάλο Σχέδιο του Θεού για την ανθρωπότητα, ο «Ήλιος» συμβολίζει τη συνολική δύναμη του σύμπαντος, από την οποία προήλθαν όλα. Ο «Ερμής» συμβολίζει τις υλικές όψεις της τεχνολογίας, συγκεκριμένα τη σύγχρονη τεχνολογία της επικοινωνίας. Ο δε «Ήφαιστος», ο οποίος ασχολείται με τη φωτιά,  συμβολίζει τον πόλεμο και όσους ασχολούνται με όπλα, οι δε δυνάμεις του τα δεινά, τον πόλεμο, την αιματοχυσία - «Ο κρυμμένος Ήλιος» εννοεί ότι ο κόσμος έχει χάσει την επαφή με την συμπαντική Πηγή, απ' όπου προήλθε.

Οι άνθρωποι αναζητούν την εκπλήρωση και την ευτυχία στην τεχνολογία - εξ ού και «ο Ήλιος είναι σε έκλειψη από τον Ερμή» - και αποτυγχάνουν. Σταδιακά, οι άνθρωποι θα ωριμάσουν πνευματικά, θα θεραπεύσουν τους εαυτούς τους και τη γη και θα προετοιμάσουν το έδαφος για επαφές με άλλους εξω-γήινους κόσμους

Νεοφερμένοι θα χτίσουν ένα τόπο χωρίς άμυνες,
σ' ένα τόπο που μέχρι τότε ήταν ακατοίκητος.
Αγροί, σπίτια, λιβάδια, πόλεις θα παρθούν με ευχαρίστηση.
Πείνα, λοιμός, πόλεμος, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. (II-19)


Εδώ περιγράφεται η «πράσινη επανάσταση». Οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη Γη, με μια καινούργια νοοτροπία ζωής. Θα σχηματίζουν μεταξύ τους μεγάλες οικογένειες, και θα ιδρύουν νέες κοινότητες που θα βρίσκονται σε επαφή με τη γη. Θα επανοικοδομήσουν, γκρεμίζοντας πόλεις προκειμένου να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λειτουργώντας με οικολογική συνείδηση κι αυτή θα είναι η τάση του 21ου αιώνα. Οι άνθρωποι θα είναι ειρηνικοί, δεν θα χρειάζεται να προφυλάσσουν τις εκτάσεις τους, γι' αυτό «ο τόπος θα είναι χωρίς άμυνες».


Το μεγάλο βουνό, ένας κύκλος εφτά σταδίων,
μετά την ειρήνη, τον πόλεμο, την πείνα, την πλημμύρα.
Θα εξαπλωθεί μακριά, πνίγοντας μεγάλες χώρες,
ακόμη και τα αρχαία τους και τα δυνατά τους θεμέλια. (Ι-69)


Το «βουνό» θα αποτελέσει την ανάπτυξη της νέας φιλοσοφίας που θα είναι περισσότερο συμβατή με την πραγματικότητα υψηλότερων επιπέδων διανόησης καθώς και με τη ζωή εδώ στη γη. Αυτό το βουνό και αυτή η φιλοσοφία θα έχει «εφτά» βασικές έννοιες που εμφανίζονται απλά επιφανειακές αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ βαθιές. Ο «κύκλος των εφτά σταδίων» συμβολίζει τις εφτά βασικές αρχές αυτής της φιλοσοφίας από την οποία θα προκύψουν όλες οι άλλες οι πιο εξελιγμένες σκέψεις.

Η γη θα είναι έτοιμη γι' αυτή τη φιλοσοφία : Ύστερα από μια περίοδο πολέμου και πείνας και δυσχερειών και άλλων δεινών, οι άνθρωποι θα στρέψουν το βλέμμα τους σε υψηλότερες αξίες. Ένας καινούργιος τρόπος σκέψης θα εξαπλωθεί στη γη και οι άνθρωποι θα τον αποδεχτούν. Έτσι οι παλιές εδραιωμένες θρησκείες θα ανατραπούν κι αυτό θα έχει κοινωνιολογικά αποτελέσματα και θα επηρεάσει τους νόμους όλων των χωρών, αφού οι νόμοι βασίζονται στη θρησκεία και σε κοινωνικές αρχές. Αυτή η φιλοσοφία θα έχει τις ρίζες της στην εποχή του Υδροχόου.
Το «θα εξαπλωθεί μακριά πνίγοντας μεγάλες χώρες» εννοεί τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι θρησκείες και οι φιλοσοφίες και επηρεάζουν την ανθρωπότητα γενικότερα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής του κόσμου.