21. Το σημείο απ' όπου φύγαμε
      και όπου θα επιστρέψουμε
Είμαι με τα μάτια κλειστά. Σε φόντο βαθύ μπλε της νύχτας και σε χώρο τρισδιάστατο, από το κέντρο έρχονται κατά κύματα και στροβιλιζόμενα, τα σχήματα, που είναι εδώ ζωγραφισμένα, με λευκόχρυσο και μπλε-μωβ φως. (Το κέντρο αυτό, από όπου πηγάζει το φως σε σχέση με τον παρατηρητή και φωτίζει δίνοντας την προοπτική, ταυτίζεται με το σημείο φυγής όπως έχει μελετηθεί στην αναγεννησιακή ζωγραφική.) Στο χώρο και πολύ πιο μπροστά από το σημείο φυγής και τον στροβιλισμό, λάμπουν μικρές κουκίδες-μπάλες. Στη δεξιά πλευρά, οι λαμπερές μπάλες είναι κόκκινες, κίτρινες και πράσινες και στην αριστερή είναι μεγαλύτερες και όλες μπλε-μωβ. Οι αναλογίες μεταξύ των στροβίλων και των σφαιρών είναι αυτές που δείχνει το σκίτσο. Οι αναλογίες είναι και οι μόνες που μπορούν να αποτυπωθούν σωστά. Στη Φυσική Επιστήμη αυτό ονομάζεται Αρχή της Απροσδιοριστίας, που ορίζει ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να προσδιορίσουμε τη θέση και την ταχύτητα ενός αντικειμένου στο σύμπαν.

Αυτό που νιώθω όταν «βρίσκομαι» εκεί, είναι η αίσθηση της αιωνιότητας, της σιγουριάς και του παιχνιδιού, που δεν μπορώ να μεταφέρω ακριβώς με λόγια.

Αναρωτιέμαι τι είναι όλο αυτό. Πιθανές απαντήσεις που είναι οι ίδιες νέες ερωτήσεις: το κέντρο; από που έρχονται οι στρόβιλοι; οι μωβ μπάλες είναι οι ενέργειες των Δασκάλων; Η αριστερή πλευρά και η δεξιά της εικόνας που βλέπω μέσα μου με οδηγεί να σκεφτώ την αριστερή και δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Είναι άραγε τα σφαιρίδια αυτά ψυχές; Έρχεται κάτι προς εμένα ή εγώ ταξιδεύω προς αυτό; «Το ίδιο είναι

Ξαναδιαβάζω για το σημείο φυγής και τους κανόνες προοπτικής που όρισαν οι ζωγράφοι-επιστήμονες της Αναγέννησης. Πιστεύω ότι το σημείο φυγής, που είναι η νοητή φωτιστική πηγή σε μία τρισδιάστατη απεικόνιση, είναι ο ΄Ηλιος για τη Γη και η Πηγή του Σύμπαντος Κόσμου.

Ενδιαφέρων είναι και ο χαρακτηρισμός του σημείου με τη λέξη «φυγή». Είναι πράγματι το σημείο απ' όπου φύγαμε και όπου θα επιστρέψουμε.

 
Στέφεν Χώκινγκ...*